Talangen som kom in från kylan

På mindre än fyra år gick Ken Sema från ratad av IFK Norrköping-tränaren Janne Andersson till landslags­uttagen av samme man. Men räcker det med en ­allsvensk vår för att spela sig in i en VM-elva?

Tisdag förmiddag, Arlanda flygplats, terminal 4. En brokig skara människor samlas utanför gate 43 i väntan på att få gå ombord på planet mot Östersund. Två äldre Röda Korset-kvinnor ska lotsa en östafrikansk flyktingfamilj – mamma, två små döttrar och en tonårsson – till en ny boplats i norra Sverige. Ett gäng fnittriga ungdomar ser fram emot några dagars skidåkning och after ski i Åre. Ett tiotal samer, finklädda i traditionella blågulröda dräkter, tjattrar ivrigt om nationaldagsfirandet de ska delta i under den samiska festivalveckan i Östersund. Och en solbränd Daniel Kindberg – ordförande i den allsvenska succéklubben Östersunds FK, och precis återkommen till svensk mark efter ett par veckors semester i USA – fyrar av ett rungande skratt, där han i ett hörn av en slump sprungit på några bekanta som ska med samma flyg hem.

Det är inte undra på att Ken Sema, vänstermittfältare i Kindbergs lag, väljer att gå rakt förbi den stökiga gaten och vänta i juicebaren tjugo meter bort istället. De senaste veckorna har varit turbulenta nog. På nyårsdagen drog han till Abu Dhabi för landslagets januariturné. Han hann knappt landa i Sverige två veckor senare före han ryckte in som Östersunds representant på Idrottsgalan, bara för att dagen därpå sätta sig på ett nytt flyg och ansluta till ÖFK:s läger på Teneriffa. Den 22 januari återvände truppen för att spela träningsmatch i Sundsvall. Direkt efter slutsignalen drog hela skaran söderut på ännu ett läger, till Marbella. Ken återvände till Sverige först i förrgår och tillbringade årets första hellediga dag hemma hos familjen i Norrköping.

Parallellt med flackandet har Ken brottats med funderingar om framtiden. Hans framgångsrika 2017 – då han avgjorde en cupfinal, imponerade i Europa League och blev uttagen i landslaget – har lett till att en drös utländska klubbar i de stora ligorna anmält intresse för att värva honom. Men ÖFK har inte visat någon större vilja att släppa honom. Ordförande Kindberg har till och med deklarerat att bud under 30 miljoner kronor inte ens är värda att beakta, och när ryktet om att Champions League-satsande Malmö FF ville ha spelaren avfärdade Kindberg det med att skratta, som om han precis hört en bra vits, medan Ken själv konstaterade att det inte lät så intressant.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 2-2018 (19 mars 2018) och är skriven av .