Offsidesnack Publicerad 10 december 2020

Närkamp med en pandemi

Text: Anders Bengtsson

Jag ber redan nu om ursäkt om det här framstår som omdömeslöst. Att komma här och vädja om hjälp när det är så många andra som har det betydligt jobbigare.

Men vi har det tufft nu. Offside mår inte bra.

2020 har varit ett av de svåraste åren som vi har upplevt. Det ledningsgruppsmöte som jag i går satt i gjorde mig nedstämd.

Så, jag hade inte skrivit det här om jag inte kände att det var nödvändigt.

 

När vi införde #SPELSTOPP hösten 2018 och tackade nej till minst 500 000 kronor i intäkter från spelbolagen varje år insåg vi att det var högt spel från vår sida. Nya intäkter behövdes om Offside skulle bibehålla sina höga ambitioner, som enkelt uttryckt handlar om att vi vill producera fotbollsjournalistik i världsklass. Vi hittade interna lösningar, drog igång Offside Live, fick nya prenumeranter som ville stötta oss i vårt ställningstagande och till våra stora förvåning kom det också nya annonsörer. Vi klarade oss. Det såg lovande ut.

Men så svepte ett virus in över världen. Människor dog och dör, företag gick och går i konkurs, Offsideläsare blev och blir arbetslösa, folk slutade resa. Vi säljer knappt några tidningar i butiker längre och det är för många hundratusentals kronor som uteblivit bara i lösnummerförsäljning i år. Och den som har förlorat sitt jobb tänker inte i första hand på att teckna en prenumeration på en fotbollstidning. Annonsörerna har dragit öronen åt sig, färre vill sponsra vår podcast. De vikande siffrorna presenterades på ledningsgruppsmötet i går. Vi har förlorat mer än en miljon kronor under 2020.

 

Flera branscher och många företag har kunnat ansöka om ekonomiskt stöd under pandemin. Men en fotbollstidning har ingenstans att vända sig. Vi anses inte vara tillräckligt nödvändiga för demokratins överlevnad, och det finns en poäng i det resonemanget. Hur som helst, vi kan inte få mediestöd. Det finns inte miljoner att få, inte ens tusenlappar att ansöka om.

Att permittera personal var inte heller en lösning. Om inte vi utkommer med våra nummer kan vi inte kräva att den som prenumererar på oss ska betala. Så vi (redaktionen består av tre personer, varav en – Johan – har varit föräldraledig det senaste halvåret) har gjort vårt bästa med mindre resurser. Jag har funderat på kostnadseffektiva reportagelösningar som inte kompromissat med ambitionerna eller kvaliteten och tycker att det har gått förvånansvärt bra. De senaste två, tre utgåvorna har varit mer än okej under en tid då vi varken har kunnat resa eller vara fulltaliga, och när fotbollen inte har varit som vanligt. Ni är många som till exempel uppskattat Fredrik Backmans essä om hur det kan vara att träna sitt eget barn. Du kan läsa »Fotboll med en dotter« här.

Men intäkterna minskar.

 

Jag fick i uppdrag av vår VD att ta fram en handlingsplan. Hur ska vi göra under 2021 för att vända trenden? Både han och jag vet att prenumeranter är överlägset viktigast för oss. Fler prenumeranter innebär mer intäkter, mer intäkter innebär större reportagesatsningar och bättre reportage innebär fler prenumeranter. Det går att säga att 1 000 nya prenumeranter som är med oss i ett år ger en intäkt på nästan 500 000 kronor. Tänk om vi kan få 2 000 nya prenumeranter kommande år? Det borde inte vara omöjligt. Med förhoppningsvis både mästerskap som ska spelas och människor på läktarna igen, samt ett vaccin på det som gör att världen återgår till något som påminner om hur det var för ett år sedan … Det finns hopp.

Vi kan plana ut kurvan.

 

Jag ska lägga tid och kraft på att arbeta fram den där handlingsplanen. Fundera på vad vi kan göra mer av som genererar intäkter, slipa på vad vi erbjuder den som vill prenumerera, tänka fram nya affärsidéer som både är roliga och lönsamma. Jag har ett par färdiga tankar, varav en kommer att presenteras i januari och som enbart belönar den som prenumererar. Men just i dag måste jag försöka göra nästa nummer av Offside. Jag har en fem timmar lång intervju som ska transkriberas.

 

Så nu ber jag dig som läser det här om hjälp. Fundera på om du inte ska testa en prenumeration. Det kostar 39 kronor i månaden. Eller hoppa på vår julkampanj och få en signerad bok eller en fin poster på köpet. Har du redan en prenumeration kanske du har en vän eller en kollega som förtjänar några nummer av Offside?

Då var då, nu är nu, som Janne Andersson säger.

Nu behöver vi din hjälp. Bli prenumerant och tipsa gärna andra om att vi finns. Tack!

 

Varma hälsningar,
Anders Bengtsson
Chefredaktör och ansvarig utgivare, Offside

Artikeln publicerades 10 december 2020 och är skriven av .

Annons