Offsidesnack Publicerad 6 maj 2019

Pappersrulle bakom grekiskt guldryck

För två år sedan åkte Offsides reporterteam Johan Orrenius och Daniel Nilsson till Aten med utgångsfrågan: Går det att utmana en grekisk kung med schysta metoder? Efter att ha lämnat några kaotiska år av havererad ekonomi och nedflyttning bakom sig ställde AEK Aten in siktet på att peta ner Olympiakos från den grekiska fotbollstronen.

Två år senare närmar vi oss ett svar. AEK Aten ser med sex matcher kvar av årets säsong ut att göra just det: Peta ner kungen från tronen.

Förutom en resultatmässig stabilitet under spanske tränaren Manolo Jiménez – AEK är obesegrade sedan oktober – har en pappersrulle i Thessaloniki fått en oanad huvudroll i klubbens guldjakt.

I Thessaloniki hör titelkonkurrenten PAOK hemma, och den 25 februari kom Kung Olympiakos dit. Det var en match som skulle peka ut vägen för toppstridens fortsatta utveckling: PAOK toppade serien två poäng före AEK – Olympiakos behövde vinna för att haka på ledarduon.

Spelarna hade just marscherat ut ur spelartunneln och radat upp sig på gräsmattan när stora mängder konfetti och pappersrullar började regna ner från Toumba Stadions läktare. Inget ovanligt, så ser det ofta ut i grekiska stormöten. Problemet den här gången var att en av hemmafansens rullar träffade Óscar García i ansiktet. Fullträff för PAOK-supportern som kastade, men tyvärr, ur hemmalagets långsiktiga perspektiv, är Óscar García Olympiakos tränare.

Avsparken dröjde och stämningen trappades upp, både mellan lagens spelare och ledare och på läktaren. Tränaren fördes till sjukhus med en fläskläpp, klubbarna beskyllde varandra för olämpligt beteende och efter en dryg timmes tumult stod det klart att matchen sköts upp.

I söndags, två veckor efter den uppskjutna toppmatchen, beslutade den grekiska idrottsdomstolen att Olympiakos tilldöms en 3-0-seger och att tre av PAOK:s insamlade poäng räknas av. Jackpot för AEK Aten, som nu har fyra poäng fler än den nya tvåan Olympiakos och fem fler än PAOK.

Till helgen möts AEK och PAOK i Thessaloniki. Den här gången kommer det inte att segla ner några pappersföremål i aktörernas plyten. Matchen spelas inför tomma läktare, som en del av idrottsdomstolens straff mot PAOK.

Läs gärna vårt reportage om den pånyttfödda storklubben AEK Aten, »Ur askan i elden« inte minst för en inblick i den ständigt bultande grekiska fotbollsvärlden.

Vi passar även på att påminna om när vi följde med en 16-årig Astrit Ajdarević till Liverpool. Reportaget »Farväl Falkenberg« från nummer 4/2007 finns nu även att läsa på webben. Elva år och åtta klubbar senare spelar Ajdarević en roll när AEK Aten känner doften av sitt första ligaguld sedan 1994.

Artikeln publicerades Publicerad 6 mars 2018. Uppdaterad 6 maj 2019. och är skriven av .

Annons