Offsidesnack Publicerad i Offside 4-2021 (26 juli 2021)

Qatarpeppen!

Text: Anders Bengtsson och Johan Orrenius

Det »sorgearbete« som Janne Andersson talade om efter EM-förlusten mot Ukraina fick inte pågå särskilt länge. En turneringsutvärdering skulle göras och redan den 2 september fortsätter VM-kvalet med hemmamatch mot Spanien. Mästerskapet i Qatar är då bara ett drygt år bort.

Redan 2014 var Offside i den rika lilla oljestaten för att göra reportaget »Follow the money« (nr 4/2014). Ingressen löd: »Fifas beslut att ge Qatar VM 2022 har resulterat i en oändlig korruptionshärva, märkliga bortförklaringar och hundratals döda gästarbetare. Är vi beredda att blunda för vad som helst för att se på fotboll?« 

Reportaget fick inte jättestor spridning, inte många intresserade sig för Qatar då – matcherna låg ju så långt fram i tiden. Men ju närmare turneringen har kommit, desto mer har debatten intensifierats. Och de döda gästarbetarna räknas i dag i tusentals.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson gillar inte att VM spelas i Qatar. Det vet vi eftersom han och generalsekreteraren Håkan Sjöstrand i april i år publicerade ett öppet brev där man »markerade« mot Fifa och bad om ett möte för att »diskutera dessa viktiga frågor«. Vän av ordning undrar kanske varför det tog så lång tid för herrarna att protestera. Men ännu mer relevant är frågan hur bekvämt Nilsson egentligen sitter på sina dubbla stolar. Han är numera även förste vicepresident i Uefa, samma Uefa som tog in Qatar Airways som EM-sponsor och som före turneringen lät flyga pokalen till huvudstaden Doha för en bra slant.

Den moraliska balansakten borde vi nog fråga mer om. Kanske redan i nästa nummer.


• Texten är en del av det nya numret av Offside. Läs hela numret!
• Läs Offsides reportage om Qatar-VM från 2014: »Follow the money«

Artikeln publicerades i Offside 4-2021 (26 juli 2021) och är skriven av , .

Annons