Follow the money

Fifas beslut att ge Qatar VM 2022 har resulterat i en oändlig korruptionshärva, märkliga bortförklaringar och hundratals döda gästarbetare. Är vi beredda att blunda för vad som helst för att få titta på fotboll?

Nepalesiska butlers serverar kiwijuice till de overkligt rika qatarier som lutar sig tillbaka i fåtöljerna på Jassim bin Hamad-stadions vip-läktare. De sveper glasen och ber direkt om nya. April har just gått över i maj, och det ska enligt kalendern vara qatarisk vår i huvudstaden Doha. Ändå är det redan över 40 grader om dagarna, och inne på stadion nedåt 30 när det nedkylningssystem som är tänkt att användas på alla framtida VM-arenor skjuter ut kalluft från hål placerade under stolsraderna. De förmögna qatarierna svalkar sig genom att dra upp sidorna på sina vita eller rödvita huvuddukar, så att det liknar arabiska cowboyhattar med släp i nacken.

Resten av världen laddar för VM i Brasilien, men vi är här för att blicka in i framtiden: mot Qatar-VM 2022. Vi ska snart bevittna semifinalerna i den 42:a upplagan av Emirens Cup. Den hålls till den nytillträdde emirens ära, shejk Tamim bin Hamad al-Thani. Vinnaren är garanterad en plats i asiatiska Champions League.

Först ska Qatars äldsta klubb Al Ahli ta emot eviga mittenlaget Al-Sailiya. Därefter ska Al-Gharafa, med den före detta Lyonanfallaren Lisandro López och det australiska landslagets playmaker Mark Bresciano, försöka överraska mot Qatars mest framgångsrika lag Al Sadd – sedan två säsonger tillbaka anfört av Raúl, som lockades hit med ett kontrakt värt över två miljoner skattefria kronor i veckan. Utöver 13 ligatitlar och lika många Emirens Cup-triumfer har »Vargen«, som Al Sadd kallas, vunnit asiatiska Champions League 1989 och 2011. I år är man återigen med när turneringen går in i kvartsfinalspel i augusti.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 4-2014 (30 juli 2014) och är skriven av .