Foto: Bildbyrån

Åtta fakta om Roony Bardghji

I dag tog U21-landslagets förbundskapten Jens Gustafsson ut FC Köpenhamns superlöfte, 16-åriga Roony Bardghji, i truppen som ska EM-kvala senare i mars. Offsides prao-elev Albin Widing, som är två år yngre än Roony, berättar mer om stjärnskottet.

Föräldrarna till Roony Bardghji (uttalas »Bardadji«) är syrier men arbetade i Kuwait när Roony föddes den 15 november 2005. 2012 flydde familjen kriget i Syrien och hamnade i Blekinge. Roonys första klubb i Sverige var Kallinge SK, därefter spelade han i Rödeby AIF, innan han 2019 flyttade till Malmö FF. Sommaren 2020 värvades han till FC Köpenhamns U19-lag.

Roony blev den yngsta debutanten någonsin i Superligaen, 16 år och 6 dagar, när han den 21 november 2021 spelade 65 minuter mot AGF Århus. En vecka senare blev han också den yngsta målskytten i den danska högstaligan när han gjorde mål mot Aalborg BK. Roony har satt fler rekord: han blev under hösten den yngste spelaren i den nya turneringen Europa Conference League och den yngste FCK-spelaren som spelat i en Europacup.

Roonys främsta idol är Lionel Messi. Ofta när Roony kommer hem efter träningar har hans mamma sett till att klipp på Messi rullar på TV:n. Roony vill nämligen se vad Messi gör bra som han sedan kan försöka kopiera. Enligt Expressen arbetar båda Roonys föräldrar på Espresso House-fabriken i Arlöv. De säger att de trivs bra där. Roony bor kvar hos sina föräldrar i Malmö och pendlar varje dag till träningarna med FCK.

När Roony skulle välja sitt namn på tröjan frågade materialaren i FCK om det skulle stå Bardghji eller Roony på tröjan. Först svarade han Bardghji, men senare under kvällen ångrade han sig. Han ringde materialaren och sa att han ville byta till Roony eftersom det var lättare att uttala. Roony har redan fått en egen ramsa av Köpenhamnfansen – de upprepar och sjunger hans namn flera gånger om.

Enligt danska BT var storklubbar som Barcelona, Bayern München och Ajax intresserade av den dåvarande 15-åringen innan han valde FCK. Tidningen hävdar att det diskuterades om övergångssummor runt 100 miljoner danska kronor. När han skrev på för FCK fick han enligt BT »en miljonlön«.

Roony är väldigt fokuserad utanför planen för att kunna prestera så bra som möjligt som fotbollsspelare. Han har bland annat sagt till Viaplay att »är jag för mycket med vänner tar det av min tid och koncentration«.

Det finns en dokumentär i fyra delar på Viaplay om Roony som heter Roony Bardghji – 372 dagar. Där får tittaren följa hans väg i FCK, från akademin till A-laget. Man får också se vad han gör på fritiden (vilar mest) och höra hur han tänker för att nå sina mål med fotbollen.

Roony är en väldigt snabb och teknisk spelare som gillar att driva bollen i fart med sin vänsterfot. Han viker gärna inåt från sin högerkant för att avsluta med sin känsliga vänsterfot, lite som Lionel Messi gör och Arjen Robben gjorde. Roony gjorde sin landslagsdebut den 7 augusti när Sveriges P05-landslag förlorade med 1–0 mot Danmark. I nästa landskamp gjorde han sitt första mål för blågult. Kan han göra mål för U21-landslaget när Sverige möter Irland i EM-kvalet på Borås Arena den 29 mars? Vi får se!

Foto: Bildbyrån


LÄS OCKSÅ:
Patrik Wålemark – ett nytt kapitel i en redan fascinerande släktsaga
Är den danska fotbollsmodellen något att avundas?

Artikeln publicerades 16 mars 2022 och är skriven av .
Annons