Offsidesnack Publicerad 28 februari 2018

Vi minns Peter Widing

Illustration: Victor Jönsson

I dag skulle vår kompis, kollega och tidigare bildredaktör fyllt 50 år. Men Peter Widing hade troligen inte velat bli firad. Han hade klivit in på redaktionen och sagt att det var som vilken annan dag som helst. Istället skulle han ivrigt babblat om Elias Ymers form, Volvos aktiekurs, Blåvitts försäsongsträning eller nästa jobbresa. Kanske hade han sjunkit ner vid sin dator och nynnat på någon allsvensk inmarschlåt.

Det har gått nästan två år sedan han valde att avsluta sitt liv. Chocken har lagt sig, men saknaden är ihärdig. I dag är en jobbig dag.

I 15 år var Peter Offsides bildredaktör. I lika många år innan dess arbetade han för landets största sportredaktioner, vilket innebar att han var den rutinerade av oss. Hans fotbollskunskaper, noggrannhet, envishet och ambitionsnivå gjorde oss alla andra bättre. Hans omtänksamhet och humor gjorde oss alla gladare.

Vi försöker ofta påminna och erinra oss själva vad Peter hade sagt i olika redaktionella diskussioner. Hans själ är fortfarande påtaglig i våra tidningar. Det ska oerhört mycket till om vi ska släpa in en fotbollspersonlighet i en fotostudio. I en tid där stjärnor förgudligas och fotbollen upphöjs till kärnfysik ansåg alltid Peter att det var desto viktigare att verkligheten skildrades som den var.

Peter lämnade efter sig en livspartner, två barn och många vänner. Men också ofantligt många sportögonblick. I ett försök att hylla fotografen Peter publicerade vi sommaren 2016 några av de fotbollsbilder som vi ansåg var hans bättre. I dag, på hans födelsedag, återpublicerar vi bildreportaget.

Dessutom påminner vi om Offsides mest lästa text någonsin: »Den försvunne förloraren«. Hade det inte varit för ett fångat ögonblick på en grusplan sommaren 1990 hade reportaget aldrig varit möjligt. I dag har över 400 000 svenskar sett bilden på de tre killarna i Gothia Cup. Hans bild har publicerats i The Guardian. Men känner vi Peter rätt, hade han än en gång mest ryckt på axlarna och inte känt att det var något särskilt att fira. Upp på hästen igen, ut och gör nya bra jobb.

Peter Widing blev 48 år.

Annons

Annons

Annons

Fler inlägg

Offsidesnack

Nytt nummer på väg!

Publicerad 23 mars 2020

Offsidesnack

Tack för 20 år!

Publicerad 10 februari 2020

Offsidesnack

Hurraaa!

Publicerad 27 januari 2020

Offsidesnack

Yassines debutmål!

Publicerad 16 januari 2020

Offsidesnack

Nytt nummer på väg!

Publicerad 26 november 2019

Offsidesnack

Offsidewebben växer

Publicerad 17 september 2019

Offsidesnack

Möten i världen

Publicerad 13 september 2019

Offsidesnack

Kosovo går obesegrat

Publicerad 10 september 2019

Offsidesnack

Älska din fiende

Publicerad 10 maj 2019

Offsidesnack

El Clásico-bonanza

Publicerad 27 februari 2019

Offsidesnack

Champions League-läsning

Publicerad 19 februari 2019

Offsidesnack

Att göra en Panenka

Publicerad 19 februari 2019

Offsidesnack

Upplåsta hjärtan

Publicerad 14 februari 2019

Offsidesnack

Spelmissbrukets offer

Publicerad 1 februari 2019