Sorg. Drygt två månader efter läktarkatastrofen stämde sju drabbade familjer Arema FC:s ägare, polisen och det indonesiska fotbollsförbundet.

Indonesiens mörkaste fotbollsdag

När Sébastien Louis i augusti såg den indonesiska klubben Arema spela reagerade han på hur eftersatt arenan var, där mängder av människor trängdes. Mindre än två månader senare inträffade katastrofen.

När Arema den 1 oktober 2022 tar emot Persebaya är gästernas supportrar som vanligt inte välkomna. Det omvända gäller när Persebaya är hemmalag – inte på tjugo år har Östjavaderbyt spelats med bortasupportrar närvarande. 

Trots frånvaron av läktarantagonister är stämningen laddad före avspark. Persebayas spelare och ledare anländer till Kanjuruhanstadion i fyra så kallade barracudas, bepansrade fordon som vanligtvis transporterar soldater, omgivna av säkerhetsvakter som röjer vägen från de många människor som trängs utanför arenan. Officiellt går det in 38 054 åskådare på arenan, men enligt den arrangerande klubben har det sålts 42 096 biljetter. Det är typiskt för stormatcher på Java, vilket jag själv kunde konstatera när jag en och en halv månad tidigare såg Arema–Persija på samma plats. Då sköts avsparkstiden upp 22 minuter på grund av att 3 000 åskådare behövde släppas ner på innerplanen – bort från de överfulla läktarna.

»I nästa ögonblick skjuter Brimobpoliserna tårgas mot läktarna.«

Derbyt börjar dåligt för Arema, som hamnar i tvåmålsunderläge efter bara en halvtimmes spel. Hemmalaget hämtar sedan upp till likaläge, men i andra halvlek avgör Persebaya med ett tredje mål. Efter slutsignalen rör sig det segrande laget snabbt mot omklädningsrummen medan Aremaspelarna sitter och deppar i gräset. Sedan reser de sig för att be sin publik om ursäkt. I det ögonblicket springer två supportrar in på planen för att »prata« med spelarna. Andra följer deras exempel och snart har hundratals upprörda supportrar tagit sig ner till planen, dock utan att våld uppstår. Polismännen från Brimob (Mobila brigaden, avdelningen inom den indonesiska polisen som har säkerhetsansvar vid högriskmatcher) ställer sig först framför spelargången och försöker därifrån jaga supportrarna av planen. Vissa av dem behåller lugnet, andra agerar mer brutalt. Plötsligt ger sig folkmassan på polismännen som först drar sig tillbaka, bara för att kort senare gå till våldsamt motangrepp. I nästa ögonblick skjuter Brimobpoliserna tårgas mot läktarna, särskilt mot den södra läktaren där supportergruppen Aremania har sitt fäste. Och det är på den tårgasdränkta södra läktaren som kaoset uppstår.


Tack för att du läser Offside

Teckna en prenumeration eller för att fortsätta läsa.

Tidning + digital
49 kr/mån

Populärt!
 • Alla artiklar på offside.org
 • E-tidning och app
 • Digitala arkivet
 • Nyhetsbrev
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Tidningen hem i brevlådan 6ggr / år
Beställ

Digital
39 kr/mån

 • Alla artiklar på offside.org
 • E-tidning och app
 • Digitala arkivet
 • Nyhetsbrev
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Tidningen hem i brevlådan 6ggr / år
Beställ
Artikeln publicerades i Offside 1-2023 (23 januari 2023) och är skriven av .