Offside 1-2023 (23 januari 2023)

Maskotspecial!

I 2023 års första nummer tar vi med er in i maskotarnas hemliga värld. De flesta fotbollsmaskotar anses vara gulliga, några har slagits med varandra och en apa blev vald till borgmästare. I denna maskotspecial berättar vi några av de märkligaste maskotlegenderna från England genom åren – bland annat om hunden Donny Dog som vek ut sig och om maskoten Kingsley som ser ut som »Lisa Simpson på crack« och ber Arsenals Gunnersaurus dra åt helvete. Och i ett reportage från Wimbledon följer vi med Haydon the Womble på hemmamatch.

I ett annat reportage från England besöker vi en av landets sunkigaste och mest omoderna arenor: Kenilworth Road, hem för Luton Town sedan 1905. Häng med på en gammaldags fotbollsupplevelse!

Vi berättar också hela historien om Sveriges galnaste och viktigaste supporterplattform: Svenska Fans. Många är medieprofilerna som tog sina första stapplande steg på sajten som har betytt så mycket för så många, och i ett stort reportage pratar vi med några av dem – däribland David Fjäll, Thomas Wilbacher, Christopher Kviborg, Björn Johnson och grundaren Anders Nettelbladt. Frågan är: har sajten någon chans i en ny fotbollsvärld?

Dessutom: Ö-luff bland indonesiska fotbollsläktare två månader före katastrofen, recension av oväntat mysig Peter Crouch-dokumentär samt intervjuer med Häckens talang Rosa Kafaji, Vålerengas frispråkiga sportchef Joacim Jonsson och Malmö FF:s hemvändare Anton Tinnerholm.

Alla våra texter om fotbollsmaskotar finns samlade här.

Nummer 1/2023 av Offside med fotbollsmaskotar på omslaget