Avtalskonstnären

Världens kanske mäktigaste fotbollsagent berättar om sin slingriga väg till toppen.

Om du var tvungen att gissa vad Mino Raiola jobbar med enbart utifrån hans utseende och klädsel, skulle du förmodligen säga: en man som är ledig från sitt jobb som servitör på en småstadspizzeria. Raiola arbetade faktiskt på sin familjs restaurang när han växte upp, och han har fortfarande en oklanderlig känsla för service. När vi träffas i en av hans två lägenheter i holländska Haarlem, belägen under hans föräldrars bostad på en alldaglig gata i stadens centrum, försöker han förutse och tillfredsställa alla mina behov: Var vill jag sitta? Vill jag ha en energidryck? Blir jag för varm med min jacka på?

Den knubbige, glansögonprydde och kortväxte italienskholländaren är förmodligen världens mäktigaste fotbollsagent. I somras värvade Manchester United tre av hans klienter: Paul Pogba (för en världsrekordsumma på knappt 1,1 miljarder kronor), Zlatan Ibrahimović och Henrikh Mkhitaryan. Hans stall består dessutom av spelare som Mario Balotelli – sin generations stora, oförverkligade talang. Oavsett om du gillar Raiola eller hatar honom (som exempelvis Sir Alex Ferguson gör), så kvarstår faktum: han formar transfermarknaden och är en av de starkaste krafterna som bestämmer vilka spelare som hamnar i vilka klubbar.

För att visa mig hur han lärt sig sitt arbete tar Raiola med mig några hundra meter från sin lägenhet, till platsen där allt började: Haarlems vackra gamla marknadstorg Grote Markt. Hans familj flyttade hit från södra Italien 1968, när Raiola var ett år gammal. Flera delar av släkten migrerade tillsammans. Han berättar att ungefär 35 av dem bodde i tre till varandra angränsande hus. Familjen Raiola öppnade en pizzeria, kallad Napoli, på Grote Markt.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 6-2016 (07 december 2016) och är skriven av .