»Du sa ju att det inte skulle bli träning!«

Lagkamraterna minns honom som en spelare som alltid hamnade i klistret. Själv hävdar Patrik »Pinnen« Andersson att han borde ha tagit Tomas Brolins plats i VM 1990. Offside berättar om en karriär där leken alltid kom före allvaret.

Det är november 1988 och Patrik »Pinnen« Andersson ska debutera i U21-landslaget. Kvällen före bortamatchen mot Albanien blir stora delar av lagets matchutrustning stulen och inför avspark lånar ­Patrik ut sina två par fotbollsskor till Mikael Nilsson och Klas Ingesson. Själv tar han plats på avbytarbänken i ­badtofflor.

I andra halvlek ropar förbundskapten Nisse Andersson: »Patrik, det är dags att hoppa in!« Anfallaren tittar på sina fötter och säger: »Men … jag kan ju inte spela i de här!« Andersson skakar på huvudet och undrar hur spelaren tänkt egentligen. Han tvingas byta ut Nilsson så att han och Patrik kan skifta skor i all hast vid sidlinjen. Det är som en scen från division sju och Patrik tänker: »Det var det. Nu blir jag aldrig mer ­uttagen i landslaget.«

Det finns spelare som går till historien för sina mål, titlar och heroiska landskamper. Sedan finns det sådana som Patrik »Pinnen« Andersson.


Prova Offside i två månader för 20 kronor!

Därefter 39 kronor/månad. Avsluta när du vill.

Beställ här

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto