Husse. 13 år efter deras senaste möte tar L-G Carlstrand med antagonisten Henrik Rydström till sin barndoms Högsbohöjd. Rottweilern Ted är utbytt mot den japanska vakthunden Milton.

»Jag och Glenn Hysén fick var sin låda med lotter att skrapa«

Kombinationen granithård kropp och kort stubin fick motståndarna att frukta L-G Carlstrand. Och det är särskilt en spelare han har retat sig på. Offside lät dem båda gå i clinch.

Jag sitter på tåget till Göteborg. Jag ska träffa Lars-Gunnar Carlstrand och jag tänker på hans första reaktion när han fick frågan av Offsides redaktör om han kunde tänka sig att bli intervjuad av mig: »Aldrig i livet! Det är den största picken jag vet.« Genom åren har jag visserligen blivit kallad för betydligt värre saker än just »pick«, men jag har ändå anledning att vara på min vakt. Från Göteborg har jag nåtts av ryktet att några av L-G:s kompisar tidigare ska ha erbjudit sig att »plocka Rydström«, dessutom ska den gamla ­murbräckan ta med sig sin 80 kilo tunga »japanska stridshund« Milton till vårt möte.

Varifrån kommer aversionen mot mig? L-G och jag har bara mötts vid två tillfällen – 1999, när han spelade i Elfsborg – och båda gångerna stod han som vinnare efteråt. Nej, det måste handla om något annat, om något jag har sagt eller skrivit. När jag rannsakar mig själv minns jag en gammal chatt med Expressens läsare där jag kallade L-G för »den galnaste spelaren jag har mött«. Och så har vi artikeln på Fotbolls­kanalen från 2010 där jag slog fast att han var »ett riktigt psykfall«.

Annons

Mina medspelare i Kalmar FF har inte heller mycket till övers för honom. »En av de dummaste spelarna som har funnits«, sade till exempel vår gamla högerback Niklas Kaldner när han fick höra att jag skulle träffa L-G Carlstrand. Men varför uttryckte jag mig själv så där? Visst minns jag L-G som en hård och frän spelare med typig uppsyn, men det var han knappast ensam om. Kan det vara så att jag har präglats av vad mina lagkamrater genom åren har berättat om honom, utan att egentligen veta själv? I så fall har jag begått samma misstag som jag märker att unga spelare gör i  dag. De som häver ur sig att jag är totalt dum i ­huvudet, trots att de inte känner mig eller ens har spelat mot mig. I mitt fall fanns det också en motvillig beundran inför det galna i L-G:s fotbolls­personlighet.

Innerst inne hade jag nog gärna sett honom i mitt eget lag. De där skällsorden var kanske i själva verket en form av komplimanger.

Frågan är om L-G kommer att förstå det.

 

Fotograf Widing och jag åker till Högsbohöjd och parkerar bilen utanför Höjdens Gatukök. L-G Carlstrand kommer gående med Milton, 80-kilos­besten till hund. Till vänster tronar slitna, beiga hyreslägenheter, till höger är husen något fräschare.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?