»Man kände sig nästan som en tjuv«

Som 21-åring spelade Milenko Vukcevic med Davor Suker, debuterade i landslaget och hade anbud från Partizan Belgrad. Istället hamnade han i en liten bruksort i Värmland. Offside sökte upp en av Allsvenskans bästa importer och frågade varför han fortfarande är kvar. 

Till tonerna av Eye of the Tiger studsar Björn Starrin in på scenen i helvit kostym och luftboxas i takt med gitarriffet som dånar ut ur högtalarna. Skåde­spelaren är konferencier för senhöstens fotbollshöjdpunkt i Karlstad – Värmlands Fotbollsgala. Med hjälp av husbandet Janssons Frestelser utlyser Starrin en musiktävling. När Skandiamäklarnas bord gissar rätt på Fröken Fräken utropar han:

– Nu har vi roligt!

Annons

Ett tjugotal priser delas ut. Mittfältare, domare och eldsjälar föräras med antingen Eye of the Tiger eller ­Dallasvinjetten när de kliver upp på scenen. När den näst sista utmärkelsen ska tillkännages tystnar ­publiken. Starrin greppar mikrofonen:

– Årets tränare har genom att få andas frisk luft hittat lugnet i sig själv och fått ut det mesta möjliga av sina personliga resurser … Milenko Vukcevic!

Janssons Frestelser river av kvällens 15:e Eye of the Tiger och de 200 i publiken reser sig upp för ­första gången under kvällen. På inbjudan utnämndes Milenko Vukcevic till en av kvällens celebriteter; 38 mål på 142 matcher under Degerfors framgångsrika 90-tal har satt avtryck. När Milenko nu försynt stegar upp på ­scenen jublas det i över en minut innan han säger:

– Det här betyder jättemycket för mig. Vi har ­hittat harmonin i truppen, jag vill dela det här med hela Nordvärmlands FF.

Det var inte mycket som tydde på att Milenko Vukcevic skulle hamna på en fotbollsgala i Karlstad. Han föddes i Bosnien, men flyttade tidigt till kroatiska Beli Manastir, där han började sin fotbolls­karriär i klubben Sparta. Som 16-åring debuterade han i A-laget.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?