Foto: Bildbyrån

»Kära nån! Jag blev ju utsedd till Årets spelare«

»Mål-Otto«, »Snål-Otto«, »Skål-Otto« – Degerfors allra käraste barn har många namn. Själv tycker Ulf Ottosson att han har fått ta emot oförtjänt mycket skit.

»Welcome to Goal-Otto.« Folk ringde från hela Värmland för att lyssna på meddelandet i telefonsvararen. Liksom en och annan förbryllad agent.

Innehavaren av abonnemanget utnämndes vid den här tiden i en tidning till »svensk fotbolls buspojke nummer ett«. Myten om »Mål-Otto« skrevs under hela 90-talet med löpsedlarnas fetaste bokstäver: Ömsom skyttekung på Stora Valla och omgiven av proffsrykten, ömsom i bråk med klubbledningen eller de egna supportrarna.

Annons

Ett decennium senare är tempot lugnare.

Ulf Ottosson har hunnit bli 38 år, tvåbarnsfar och ägare till en Volvo kombi. Han är eftertänksam, vänlig och konstaterar då och då skrockande att något har varit »en rolig grej«. Det kan handla om kaxiga meddelanden på telefonsvararen, om hur materialförvaltaren skrämde upp en ny tränare med berättelser om fester i spelarbussen eller om alla de gånger Sören Cratz förgäves stått och ringt på hans dörr.

– Ja, det är mycket komiska historier.

Nedanför Bruksmässens lunchrestaurang flyter Letälven sakta mot kraftstationens turbiner, på andra sidan vägen syns skorstenar och DEGERFORS JÄRNVERK i blå neon. Vi befinner oss i ett samhälle där en hyfsad fotbollsspelare kan ha status som en bruks­patron, men där folkets kärlek är allt annat än kravlös. Gick det emot kunde »Mål-Otto« snabbt döpas om till »Snål-Otto« eller »Skål-Otto«.

– Bara man var ute en kväll kom det telefonsamtal till kansliet direkt, suckar Ulf Ottosson. Många gånger har man bara druckit en cola med is – det är dagens sanning! – och så har det ändå hetat att man varit stupfull.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?