Återkomsten

En klubb som år efter år har misslyckats med sina satsningar. En nybyggd arena som tänt supportrarnas hopp om SM-guld. Och som krydda på det: ett svindyrt nyförvärv från Qatar. Offside åkte till Malmö för att se om huvudpersonen klarar pressen.

Bortalagets avbytarbänk på Borås Arena är en plats Wilton Figueiredo minns väl. Senast han var där var det som avbytare i AIK och inhoppet i andra halvlek blev en vändpunkt. Han kunde inte göra något åt underläget i den matchen men därefter tog AIK sex raka segrar – Wilton startade samtliga matcher och gjorde fyra mål och fyra assist. Sedan flyttade han till Qatar.

Då, för 21 månader sedan, var Robert Åhman Persson en av lagkamraterna i AIK. Nu står samma kille vid sidlinjen och väntar bredvid fjärdedomaren Håkan Grahn-Gustavsson som lyfter den elektroniska skylten för att deklarera Malmö FF:s första byte för kvällen. Åhman Persson in, Figueiredo ut.

Wilton tar plats på den där bänken. Med sänkt huvud följer han avslutningen på matchen, den första han spelat från start sedan återkomsten till svensk fotboll. Det blir Malmö FF:s första förlust för säsongen och det är Wilton som bär ansvaret. Det var han som lämnade Mathias Florén omarkerad på en hörna så att elfsborgaren kunde nicka in matchens enda mål.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 4-2009 (23 juni 2009) och är skriven av .