Barnen i Bullerbyn

Fem personer i Nacka utanför Stockholm vill begränsa barns möjlighet att spela fotboll – och lagen stödjer dem. Striden om Boovallens framtid är en infekterad fråga som berör hela Fotbollssverige.

En blå Maserati står parkerad på den grusade uppfarten. I trädgården, som sluttar bakom den italienska sportbilen, har gulnande löv seglat ner på en studsmatta. En barngunga rycks med i oktobervinden. Mot den vitputsade fasaden lutar ett inplastat fönster som kommer att sträcka sig från golv till tak i villan som köptes av ett par i 40-årsåldern för snart tre år sedan. Här kan de stå och titta ut över Boovallen. Men de kommer inte att njuta av utsikten. Det låter för mycket från fotbollsplanen. 

Ytterligare några meter bort, med bara ett fåtal träd mellan sig och Boovallen, bor en mellanchef på ett stort bygg- och fastighetsföretag. Han gillar inte heller verksamheten som Boo FF bedriver. Det låter för mycket, barnen är för många. Han kräver bland annat att det byggs ett högt bullerplank mellan hans tomt och de två konstgräsplanerna.  

Till nästa klagande granne är det inte långt. Revisorn i 50-årsåldern vill flytta alla seniormatcher från Boovallen. Det låter för mycket. Han kan inte sitta i sin trädgård utan att störas av »bullret« från fotbollsplanen. I nästa hus är det som mest irriterat. Ett par i 80-årsåldern vill lägga ner verksamheten på Boovallen helt och hållet. Barn, ungdomar och seniorer – alla ska bort om de får sin vilja igenom. Det kommer bara störigt »vrålskrik« från Boovallen, menar paret. 


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 6-2019 (25 november 2019) och är skriven av .