Därför vinner inte Holland

Med hemmaplan och en lång rad världsspelare var Holland EM-favoriter hos alla bookmakers. Men – kan man vinna en stor turnering med forwards som inte filmar och backar som aldrig rensar? Simon Kuper skriver om laget som hellre förlorar matchen än hedern.

Tre månader före den senaste VM-turneringen kom själva pokalen till Amsterdam. Coca-Cola hade betalat för att bucklan skulle visas upp runt om i världen och i halvtid av en ligamatch fraktades den runt på Ajax stadion.

En stackars tönt med mikrofon i handen sprang bredvid och ropade: »EN STOR APPLÅD för pokalen som VI ALLA VET kommer att föras tillbaka till Holland i juli!«

De 50 000 åskådarna på arenan satt tysta. Det berodde inte bara på att förevisningen var ett exempel på dålig smak. Sådant var de vana vid. Problemet var att varenda åskådare, till och med de minsta barnen, visste att VM-pokalen skulle hamna någon annanstans i juli. Det tyckte jag var sorgligt. Jag är inte holländare men jag har bott i en liten holländsk landsortsstad under tio år av min barndom, och när det gäller fotboll är jag Cruyffian.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 2-2000 (20 maj 2000) och är skriven av .