De misstänkta

På en liten ö i Göteborgs skärgård har utvisningar blivit en fråga om liv och död.

Anna Magnusson harklar sig och tittar ut över borden. Bredvid henne gungar Linus Torgeby från sida till sida. Utanför fönstren denna söndagskväll i mitten av maj har molnen dragit ihop sig. Om några timmar ska det ösa ner över Öckerö.

Annons

Anna hälsar alla välkomna. Så börjar hon:

– Det är en akut situation i Sverige och det är en akut situation för oss här på Öckerö.

Några i gruppen som sitter på stolarna framför henne nickar instämmande. De vet vad som står på spel. Ett par är från kyrkorna. Någon är juniortränare och andra gode män – som Anna – eller faddrar för några av de 56 ensamkommande flyktingbarn som kom till Göteborgs norra skärgård hösten 2015. Totalt har 15 personer samlats i Göstahallen, Öckerö IF:s inomhushall, för att hitta lösningar. Kommer de inte överens om en väg framåt är sannolikheten stor att många pojkars liv kommer att förstöras. De flesta av de ensamkommande killarna på Öckerö kommer från Afghanistan, ett land som i flera decennier klassats som ett av världens farligaste på grund av krig och förföljelse.

– Vi vill inte sätta några på färjan härifrån, fortsätter Anna. Det lidandet som många går igenom just nu är inte mänskligt. Det är terrorlikt. De kämpar på i sina klasser och den 16 juni ska de ha skolavslutning. Tre dagar senare flyttas de som är över 18 år till vuxenboenden.

Hennes röst klumpar sig.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?