Det stora hjärtat

När Gais gick upp i Allsvenskan var en av klubbens bästa spelare förvisad till läktaren – på grund av en sjukdom han aldrig har märkt av. När Gais förberedde sig för den allsvenska comebacken satt han i fängelse. Nu drömmer han om revansch på sin gamla förening.

September 2006. Hemma hos Efe Prince Ehiorobo och hans fru Ine Møller står TV:n på. Det är Fotbollskväll och James Keene jublar efter sitt andra mål mot Hammarby.

Prince tittar likgiltigt på när Keene rusar ut mot Gaisklacken vid Östra Stå.

Annons

– Vill du ha kaffe? frågar Prince.

Jag tackar ja, reser mig och går fram till ett inramat tidningsurklipp ovanför TV-apparaten. Jag ser en färgbild på Prince i grönsvart tröja under Göteborgs-Postens rubrik »Prince kung i Scandinavium«. Artikeln handlar om Luciacupen 2002, då Prince debuterade i Gais. Han gjorde tre mål på egen hand och spelade fram till lika många. Gais, som förberedde sig för sin andra säsong i division två Västra Götaland, fick visserligen nöja sig med femteplatsen i inomhusturneringen för Göteborgs bästa lag och Elfsborg. Men det var Prince som fick utmärkelsen »Kvällens spelare, alla kategorier«.

Ryktet om succén spred sig snabbt ut i Göteborgs lucianatt. Längs bardisken på krogen Kellys överröstade supportrarna varandra med lovord om Gais nye afrikan. Ett gäng började dunka nävarna i träbänkarna och ropa Prince namn, som introt till Queens We will rock you: »Boom, boom… PRINCE! Boom, boom… PRINCE!«

 

Prince ställer fram en vattenkokare, en kopp och en burk snabbkaffe åt mig, och sätter sig sedan i soffan med en suck. Han berättar om alla de gånger han varit på gränsen till att få vad han alltid drömt om. Han säger att han kunde ha varit en av stjärnorna i Fotbollskväll, eller något annat ännu bättre ställe. I stället är han arbetslös och sitter oftast hemma i ett radhus i Lerum utanför Göteborg. Då och då tar han pendeltåget in till stan och sedan spårvagnen ut till Angered för att träna med gärdsgårdsgänget Lärje/Angered.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?