Dömda på förhand

2000 dömde Anders Frisk EM-finalen i Rotterdam. I sommar kan det återigen vara dags för en svensk att ansvara för mästerskapets viktigaste match. Offside hakade på tolv domare i deras jakt på den åtråvärda EM-finalen och fann en värld där varje domslut granskas, varje match analyseras och ett enda misstag kan förstöra drömmen.

Bo Karlsson vaknar som vanligt alldeles för tidigt. Han sätter sig upp på sängkanten och tittar med suddig blick runt i rummet. Tavlorna, möblerna, rummets röda färger – allt är välbekant, här har han bott många gånger förr. Han går fram till fönstret och drar bort gardinen. Det är den 19 december och fortfarande mörkt där ute.

Gårdagskvällens julmiddag med Uefa blev sen och han misstänker att hans kollegor fortfarande ligger och sover. Han går ut på toaletten, kissar, tar en dusch och rakar sig. Pirret i magen är konstant. Det är i dag det händer, i dag ska två års hårt arbete ge resultat.

Det går en timme innan han tar på sig den svenska förbundskavajen, knyter slipsen och går ner i hotellrestaurangen. Där sitter holländaren, engelsmannen och tysken. En kort stund senare har övriga elva medlemmar i Uefas domarkommitté anlänt för att äta gemensam frukost. Tio av kommitténs femton medlemmar är gamla domare och dem känner Bosse väl. De andra fem är politiskt tillsatta.


Prenumerera på Offside för 49 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? Logga in här. Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto här.

Artikeln publicerades i Offside 4-2008 (20 maj 2008) och är skriven av .