Del 4: »Ska du verkligen byta nu?«

Blodigt firande, respekt för Machiavelli och pinsamma kramar.

Detta är en del av reportaget En gång i Portugal – Offsides sex kapitel långa berättelse om Sveriges EM-äventyr 2004.
Endast våra prenumeranter kan lyssna på våra reportage. Beställ här!

»Helvete, för lång.« 

Kim Källström, som kom in i den 55:e minuten för Anders Svensson, har precis skickat iväg en hörna med sin vänsterfot och grämer sig när han ser den fara iväg. Bollen är hårt skruvad men lös och hög och går flera meter över lagkamraterna som tagit sig in i Italiens straffområde. Det står fortfarande 1–0 på resultattavlan i Porto och det återstår fem minuter av ordinarie tid. 

De senaste 25 minuterna har varit Sveriges. Inhopparen Mattias Jonson har fått iväg ett pressat skott som Buffon med nöd och näppe lyckades styra ut till hörna, och efter det har Bröndbyspelaren haft en nick strax utanför efter inlägg från Henke. Och Andy Jakobsson har nästan sprungit rakt igenom och nått ett friläge! Sällan har Sverige avslutat en match med så många offensiva spelare på plan samtidigt. Zlatan, Henke, Allbäck, Jonson. Den osvenska formationen, som bland annat består av en trebackslinje sedan Edman bytts ut, har malt på mot allt mer försiktiga italienare. 


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 3-2021 (31 maj 2021) och är skriven av , .