En chans på miljonen

Exeter City har varit 2000-talets driftkucku i den engelska fotbollen. Förnedringen fullbordades när klubben trillade ur ligasystemet och Michael Jackson kom på besök. I januari fick Exeter en oväntad möjlighet till revansch.

Scott Hiley hade sin mamma Marlene på besök den söndagen. Sedan Scotts pappa John dog ett drygt år tidigare hälsade hon på allt oftare. Nu slötittade hon på ett eftermiddagsprogram på TV medan Scott tänkte på fotboll.

Scotts Exeter hade slagit ut ligalagen Grimsby och Doncaster och avancerat till den klassiska tredje omgången av FA-cupen. Klassisk, eftersom det är den omgång då lagen från den högsta divisionen går in i cupen. För lagen i de lägre divisionerna ges möjligheten att mäta sig med de stora stjärnorna. Dessutom delar lagen lika på biljettintäkterna i FA-cupen, det kan rädda ekonomin i åratal för en mindre klubb som lottas på en stor arena.

Annons

Klockan fem i fyra bad Scott sin mamma att byta kanal. Han ville vara ute i god tid för att bygga upp spänningen, för att absolut inte missa något.

Det visade sig att Scott hade tagit fel på tiden, och att lottningen redan hade börjat. Det första han såg i rutan var en skylt där det stod Exeter City. »Wow«, hann han tänka, »vi får spela hemma«. Sedan såg han att bollen som den gamle Millwallstjärnan Tony Cascarino dragit ur glasburken var bortalaget. Hemmalaget var redan klart. Programledaren läste högt: »Manchester United versus Exeter City.«

Scott skrek rakt ut, telefonen ringde, storebror Dean undrade i luren: »Är det sant!?«

Scott satte sig i soffan, det gick runt i huvudet. Själv hade han redan spelat på »The Theatre of Dreams«, Uniteds självgoda smeknamn på hemmaarenan Old Trafford. Som högerback i Southampton hade han fullt upp med Ryan Giggs. Men att möta dem med Exeter – laget som tog in honom som lärling och gav honom hans första proffskontrakt – lovade att bli något helt annat. Och för de unga spelarna skulle det naturligtvis bli en enorm upplevelse. Tankarna rusade. Vilket lag sätter United på planen? Har de någon toppmatch som de måste spara sig för? Och pengarna, skulderna, all skit Exeter och han själv hade gått igenom – det här kunde bli räddningen!

Han avslutade samtalet med sin bror.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?