Ensamhetens lov

Han har gjort 53 landskamper för England, spelat både EM och VM, vunnit FA-cupen och hållit nollan i Premier League fler gånger än någon annan målvakt. Så vad gör David James på en i­solerad vulkanö utanför Island?

Slutdestinationerna för fotbollsspelares karriärer är ibland lätta att förutsäga. Det är logiskt att den nyfikne och extravagante Christian Wilhelmsson tar chansen att spela hem några sista miljoner bland de artificiella öarna i Dubai. Ingen lär ha förvånats av att David Beckham tackades av i en klubb utan ekonomiska begränsningar i en av världens modehuvudstäder. Lika självklart känns det att Francesco Totti och Steven Gerrard blir kvar i sina klubbar karriären ut.

Det finns dock spelare som har sökt sig till mer oväntade platser.

Annons

Om du vill ta dig till Västmannaöarna måste du först hoppa på ett plan till Keflaviks flygplats. Därifrån får du kryssa genom Reykjavíkstrafiken och vidare ut på Ringväg 1, som slingrar sig genom ett ödsligt svart landskap. Vart du än vänder blicken ser du kilometer av vindpinade vulkanstensvidder som nästan helt saknar träd. Det känns som att köra bil på månen.

Emellanåt fylls bilen av en stickande svavelstank – och snart ser du hur det ryker från gejsrar och bubblar i jorden vid sidan av vägen.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?