Ensamhetens lov

Han har gjort 53 landskamper för England, spelat både EM och VM, vunnit FA-cupen och hållit nollan i Premier League fler gånger än någon annan målvakt. Så vad gör David James på en i­solerad vulkanö utanför Island?

Slutdestinationerna för fotbollsspelares karriärer är ibland lätta att förutsäga. Det är logiskt att den nyfikne och extravagante Christian Wilhelmsson tar chansen att spela hem några sista miljoner bland de artificiella öarna i Dubai. Ingen lär ha förvånats av att David Beckham tackades av i en klubb utan ekonomiska begränsningar i en av världens modehuvudstäder. Lika självklart känns det att Francesco Totti och Steven Gerrard blir kvar i sina klubbar karriären ut.

Det finns dock spelare som har sökt sig till mer oväntade platser.

Om du vill ta dig till Västmannaöarna måste du först hoppa på ett plan till Keflaviks flygplats. Därifrån får du kryssa genom Reykjavíkstrafiken och vidare ut på Ringväg 1, som slingrar sig genom ett ödsligt svart landskap. Vart du än vänder blicken ser du kilometer av vindpinade vulkanstensvidder som nästan helt saknar träd. Det känns som att köra bil på månen.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 5-2013 (31 juli 2013) och är skriven av .