Ett avslutat kapitel?

4–4–2 är formationen som sedan slutet av 70-talet har präglat (och belönat) tusentals svenska spelare och tränare. Så varför är den numera så uträknad och bespottad?

För något år sedan skrev en av svensk fotbolls mest meriterade herrlagstränare till redaktionen. Tränaren ville berätta om hur en annan av Sveriges mest meriterade herrlagstränare myglade med sin angivna formation när deras lag möttes i Allsvenskan. Enligt meriterad herrlagstränare nummer 1 formerade meriterad herrlagstränare nummer 2 sin startelva enligt en uppenbar 4–4–2-modell men kallade formationen för 4–2–3–1. Inte för att försöka vilseleda motståndarlaget, utan för att undvika att få en fossilstämpel pressad i pannan.

Ingen som det senaste decenniet med någorlunda regelbundenhet har suttit framför studiodiskussioner i sin TV-soffa, lyssnat på fotbollspoddar eller läst åsiktsjournalisters spalter har nog missat den framväxande bilden av 4–4–2 som något smutsigt, tråkigt och föråldrat. Redan hösten 2009, när Lars Lagerbäck avgick som herrlandslagets förbundskapten, kallade Anders Svensson hans »styrda 4–4–2« för »destruktivt«. Mittfältaren mer eller mindre krävde ett formationsbyte och »friare spel« för att fortsätta i landslaget.

Nu verkar även ledande aktörer på högsta elitnivå ta hänsyn till dessa yttre systemkrav från spelare, supportrar och journalister. Skyltar man med att mönstra 4–4–2 anses man vara en trött gammal dinosaurie i fladdrig träningsoverall som förespråkar långa chansbollar och 0–0-resultat. Kanske har man till och med svårt att få ett nytt jobb? Allsvenska klubbledare som jag inför den här texten talar med vittnar om att de har fattat beständiga föreningsbeslut om att »spela mer offensivt och inte vara något 4–4–2-lag«. Och att jag har behövt försäkra ovan nämnda meriterade herrlagstränare om att hemlighålla deras identiteter åskådliggör hur känsligt och tabubelagt ämnet är i januari 2021. 


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 1-2021 (01 februari 2021) och är skriven av .