Gryningstimmen

De senaste årens resultat, på planen och i räkenskaperna, pekad­e mot avgrunden. Då satsade Halmstads BK allt på en spanjor som aldrig ansvarat för ett A-lag på hög nivå. Frågan är: Hur mycket kan en allsvensk fotbollsklubb förändras på fyra månader?

De iskalla havsvindarna griper tag i hörnflaggan och pressar ner pinne­n mot planen. Några meter därifrån, bredvid den rangliga träläktaren, ligger snön uppskottad i meterhöga drivor som färgats svarta av gummi­kulorna från konstgräsplanen på Sannarps­fältet i Halmstad.

Jag söker skydd bakom ett avbytarbås i plexiglas och noterar att spanjoren Josep Clotet Ruiz bär tjocka tumvantar. Han kurar upp axlarna så högt att den tungt vadderade jackans krage täcker hakan. Mössan har han dragit ner över ögonbrynen, bara näsan och ögonen exponeras för kylan.

Annons

Det har gått fyra månader sedan Clotet Ruiz firade SM-guldet med över 20 000 MFF-supportrar på Swedbank Stadion i Malmö. Det har gått tre månader sedan han lämnade assistent­jobbet i mästarklubben för att ersätta Lasse Jacobsson som huvudtränare i Halmstads BK. Och nu har det gått några dagar sedan hans nya lag träningsspelade mot Helsingborg. Matchen, som slutade 0–0, var lagets sjunde träningsmatch under vintern. Det var också den sjunde i rad utan seger.

HBK hade svårt att skapa målchanser, men Clotet Ruiz var ännu mer oroad över chanserna som hans lag släppte till. På schemat till dagens träning har han därför skrivit upp positionsspel och press på bollhållaren.

Den förre landslagsbacken Michael Svensson, kvar i rollen som assisterande, blåser i sin visselpipa. Spelarna samlas i en ring runt tränarduon.

– Listen, befaller Clotet Ruiz medan Svensson delar ut västar till hälften av spelarna. När vi vinner bollen kont­rar vi på andra kanten. Vinner Marcus Olsson bollen till vänster attackerar Zamora till höger. Några frågor?

Han väntar en sekund. Ingen hinner säga något.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?