»Han var kompis med Eusébio och Alex Ferguson«

Med 40 000 invånare och ett vattenfall var 70-talets Trollhättan knappast det häftigaste resmålet för Europas fotbollsstjärnor. Ändå kom de år efter år. Vem var det egentligen som lockade dit dem?

Året är 1972 och i västgötska Trollhättan är det semestertider. Stadsfesten Fallens dagar, som årligen lockar runt 50 000 besökare, är inne på sin tredje dag. Festens höjdpunkt har ända sedan starten 1959 varit fallpåsläppet, det vill säga stunden då slussarna öppnas och 300 kubikmeter Göta Kanal-vatten per sekund forsar nedför Trollhättefallen. Men ingen som besöker Trollhättan denna julilördag kan ha missat att något ännu häftigare står på programmet i år. Glasgow Rangers, nyblivna Cupvinnarcupmästare, är i staden för att spela träningsmatch mot en »stjärnkombination« av västgötar. 1 800 reklamaffischer är uppsatta runt om i den lilla staden. Varuhuset Gulins har skyltfönstren fulla av skotskrutiga kläder och i centrum spelar säckpipeorkestern Thistle Pipe Band så högt att torghandeln stannar av.

Till matchen på Edsborgs IP har Tipsextraprofilen Lars-Gunnar Björklund hyrts in som speaker. 3 000 åskådare ser Glasgow Rangers vinna med 5–2 och efteråt fortsätter många av dem till Stadshotellet, där det kvällen till ära arrangeras »skottbal«. Trollhättans Tidning bevakar partyt där det dansas »shake och så kallad tryckare« till tonerna av säckpipemusik. Högdjuren trängs i lokalen. Fotbollsagenten Börje Lantz är där, Trollhättans kommunledning likaså, och gästerna från Glasgow Rangers tar enligt tidningen chansen att »släppa loss under skötsamma former«. Särskilt Rangers manager Jock Wallace är på festhumör. När timmen har blivit sen går han upp på scenen, greppar mikrofonen och sjunger I left my heart in San Francisco.

Annons

 

42 år senare letar jag efter människor som var med den där julidagen. Jag vill förstå varför stjärnorna valde Trollhättan, men det första som slår mig är hur mycket en stad förändras på fyra decennier. Stadshotellet heter nu Scandic Swania, Gulins har köpts upp av Lindex och alla vet väl hur det gick för Saab. Fallens dagar finns kvar, men det är många år sedan något storlag gästade Edsborgs IP.

De flesta som var med 1972 har dött eller har inga minnen kvar av Fallens dagar-fotbollen. Men en journalist på lokaltidningen ger mig i alla fall numret till Sven-Erik »Stinsen« Andersson, »Trollhättans levande uppslagsverk«.

– Det var Nestor Laurén som fixade allt, säger Stinsen. Han var kompis med Eusébio och Alex Ferguson.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?