»Han var kompis med Eusébio och Alex Ferguson«

Med 40 000 invånare och ett vattenfall var 70-talets Trollhättan knappast det häftigaste resmålet för Europas fotbollsstjärnor. Ändå kom de år efter år. Vem var det egentligen som lockade dit dem?

Året är 1972 och i västgötska Trollhättan är det semestertider. Stadsfesten Fallens dagar, som årligen lockar runt 50 000 besökare, är inne på sin tredje dag. Festens höjdpunkt har ända sedan starten 1959 varit fallpåsläppet, det vill säga stunden då slussarna öppnas och 300 kubikmeter Göta Kanal-vatten per sekund forsar nedför Trollhättefallen. Men ingen som besöker Trollhättan denna julilördag kan ha missat att något ännu häftigare står på programmet i år. Glasgow Rangers, nyblivna Cupvinnarcupmästare, är i staden för att spela träningsmatch mot en »stjärnkombination« av västgötar. 1 800 reklamaffischer är uppsatta runt om i den lilla staden. Varuhuset Gulins har skyltfönstren fulla av skotskrutiga kläder och i centrum spelar säckpipeorkestern Thistle Pipe Band så högt att torghandeln stannar av.

Till matchen på Edsborgs IP har Tipsextraprofilen Lars-Gunnar Björklund hyrts in som speaker. 3 000 åskådare ser Glasgow Rangers vinna med 5–2 och efteråt fortsätter många av dem till Stadshotellet, där det kvällen till ära arrangeras »skottbal«. Trollhättans Tidning bevakar partyt där det dansas »shake och så kallad tryckare« till tonerna av säckpipemusik. Högdjuren trängs i lokalen. Fotbollsagenten Börje Lantz är där, Trollhättans kommunledning likaså, och gästerna från Glasgow Rangers tar enligt tidningen chansen att »släppa loss under skötsamma former«. Särskilt Rangers manager Jock Wallace är på festhumör. När timmen har blivit sen går han upp på scenen, greppar mikrofonen och sjunger I left my heart in San Francisco.

 


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 4-2014 (30 juli 2014) och är skriven av .