Himmelska dagar

På nio år har IFK Norrköping gått från Superettan och ekonomiskt mörker till att vara Sveriges näst rikaste klubb. Jaga vidare eller slå vakt om sin position?

I en dovt färgsatt hotellobby på Kungsholmen lutar sig Jens Gustafsson fram över sin breda laptop. Han har precis lämnat dottern Doris på förskoleklass, med visst flyt lyckats hitta en morgonparkering i centrala Stockholm och tagit plats i en av lobbyns mörkgrå soffor. Nu stirrar han på ett digitalt övergångsdokument på engelska.

Det är tidig måndagsförmiddag i början av december och IFK Norrköpings spelare har semester i ytterligare en månad. Men för lagets manager är det ingen viloperiod. Efter årets andraplats behövs en trupp som är tillräckligt stark för både Europaspel och allsvensk toppstrid. De två viktiga trotjänarna Andreas Johansson och Daniel Sjölund är redan borta, och om några dagar försvinner ytterligare en nyckelspelare: Försäljningen av lagets bästa målskytt David Moberg Karlsson, tio mål 2018, är i sitt slutskede. Bara detaljer i avtalet med Sparta Prag ska lösas. På väg hit satt Jens i telefon med en av Svenska fotbollförbundets jurister för att säkerställa vad som krävs gentemot förbundet vid avtalsskrivningen. Dessutom har han extern juristhjälp. Att prata engelska är i de flesta sammanhang inget problem, men när det gäller ett övergångsavtal på nästan 15 miljoner kronor vill han vara på den säkra sidan.

40-åringen sitter på sin vanliga arbetsplats så här års. Sedan snart fyra år bor han med sin fru Mimmi och sin sexåriga dotter i Huddinge söder om Stockholm, och när spelsäsongen är över tillbringar han betydligt fler dagar här än i Norrköping. Det passar bra när många telefonsamtal och möten med agenter och andra klubbrepresentanter måste genomföras.


Prova Offside i två månader för 20 kronor!

Därefter 39 kronor/månad. Avsluta när du vill.

Beställ här

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto