I Hagis kungarike

I Rumänien minns alla 90-talets guldår. Men storhetstidens självklara ledare vill bara se framåt och har utnämnt sig själv till räddare i nöden. Offside åkte till Gheorghe Hagis gata för en helg med landets störste.

På vänster sida om den åtta kilometer långa raksträckan mellan Constanţa och Ovidiu uppenbarar sig en bred, vit byggnad med blå mur runt. Den ter sig malplacerad där den ligger, omgiven av vidsträckt åkermark med solblekta majs- och veteplantor. Längst upp mot den vita fasaden står det i klarblått: »ACADEMIA HAGI«. Gatuadress: Strada Gheorghe Hagi.

I en ödslig foajé på byggnadens andra våning sitter en 51-årig man bredbent med ståtlig kroppshydda i en svart fåtölj. Gheorghe Popescu är sig lik. Den voluminösa svarta luggen ligger tryggt bakåtkammad, som om den inte gjort annat sedan han hindrade några av världens bästa anfallare från att göra mål i VM 1994. På pappret har Popescu varit FC Viitoruls klubbdirektör i tre månader, men han poängterar gärna att han förstås hjälpt ägaren sedan projektets början. De är alltid tillsammans, upprepar han.

Utanför foajéfönstret rullar en sportig, låg BMW upp på parkeringsplatsen närmast entrén. En 174 centimeter kort man kliver med rappa och självsäkra rörelser ut ur förarsätet. Popescu ler imponerat och följer honom med blicken.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 5-2019 (30 september 2019) och är skriven av .