I stormens öga

Supportrar krävde SM-guld, spelare gjorde självmål och domare tog tvivelaktiga beslut. Den allsvenska guldstriden blev lika dramatisk som nervkittlande. Offside följde två tränare som fick stå till svars för allt – och som kämpade hårt för att behålla lugnet.

Magnus Haglund lade ner den blå spritpennan och granskade blädderblocket. Tre boxar, tre nedtecknade budskap: »Spelidé/Matchplan – Handling/Prestation – Resultat«. En uppdatering av grunderna. Men hur skulle han få 22 individer att fatta vad han egentligen menade? En spelare kunde uppfatta ett budskap, en annan lägga vikt vid något helt annat…

Annons

Blädderblocket hjälpte åtminstone lite. På ett avrivet pappersark som satt uppnaglat vid dörren bakom honom stod: »Prestera maximalt kan man göra när man lärt sig älska striden.« Den uppmaningen kom upp för att spelarna skulle inse att fotboll också är jävlar anamma, något de inte hade naturligt inpräntat i sig när Magnus kom till klubben för två och ett halvt år sedan.

Ytterligare ett stort ark: »Finns tur och otur i fotboll?«

Tre månader tidigare hade han försökt ta upp ämnet med Joakim Sjöhage, förklarat att om anfallaren gick på tre returer kanske han aldrig satte någon boll, men om han i stället gick på femton var chansen större att han skulle göra mål. 19-åringen argumenterade emot och sa att det ju kunde hända att han rundade målvakten, la bollen mot öppet mål och så kom det plötsligt en vindpust och tog tag i bollen och hindrade den från att passera mållinjen.

Magnus tyckte inte att det var lönt att tjafsa emot, han valde att vänta på ett belysande exempel. Nu hade han hittat det. En bakåtpassning i EM-kvalmatchen mellan England och Kroatien hade olyckligt studsat över målvakten Paul Robinsons fot och rullat in i mål. Magnus var nyfiken på vad spelarna skulle säga när han tog upp frågan.

Han hörde TV:n stängas av i uppehållsrummet. Spelarna var på plats. Magnus gick ut i rummet, ställde sig framför taktiktavlan där magneterna formade Elfsborgs 4-2-3-1-uppställning och väntade på tystnad innan han började prata.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?