Joachim Björklund: »Vi mötte ju ett gäng tyskar«

Efter att ha spelat sig igenom Norge, Skottland och Italien l­andade Joachim Björklund i det tidiga 2000-talets stora kometklubb – spanska Valencia. Han var i sitt livs form, kände sig hemtam i spelsystemet och nådde två Champions League-finaler i rad. För Offside berättar han om CL-äventyren 2000 och 2001.

»Många minns mig som backen som var snabb, bra i positionsspelet och en jävel på att glidtackla. Kanske var det därför som några undrade vad jag hade i spanska ligan att göra. Man tyckte att min spelstil passade bättre i Skottland, eller i till exempel England. Men saken var den att jag stack ut mer i Spanien, det fanns inte så många som var bra på de saker som jag var bra på.

Efter två år i Rangers kände jag att läget var perfekt. Min agent Roger Ljung fick ett samtal från Valencia – tränaren Ranieri var sugen på mig.

Under 90-talet var Serie A det hetaste, men den hade börjat tappa lite när jag kom till Valencia. Spanska ligan var däremot på stark uppgång. Valencia var visserligen inte ett etablerat topplag – säsongen innan jag kom slutade man på en tiondeplats – men laget hade spelat ihop sig under några år och det fanns potential. Samtidigt som jag anslöt värvades målvakten Cañizares, italienaren Lucarelli och Stefan Schwarz. Dessutom hade man Adrian Ilie, kanske den bästa spelare som jag någonsin spelat med – när han ville. Och en av de sämsta när han var på det humöret.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 3-2010 (20 april 2010) och är skriven av .