Kubas förlorade fotbollsstad

Ett kubanskt fotbollslöfte kan antingen fly ön och stämplas som svikare, eller stanna kvar och acceptera sportens låga status i landet. Det här är historien om en stad som gick mot strömmen – och två mittfältskompisar som gjorde olika val.

Ljudet från trummorna dånar över La Bombonera i San Cristóbal. Arenan, namngiven efter argentinska Boca Juniors hemmaborg, visar sig från sin allra bästa karibiska sida denna heta aprildag 2007. 

Den höga luftfuktigheten gör varje t-shirt sjöblöt. Tiotusentals vrålande supportrar trängs på betongläktarna för att heja fram FC Pinar del Río mot FC Villa Clara i finalen av det kubanska mästerskapet. De Pinareños som inte kunnat ta sig in ser matchen från sockerrörslastbilarna som står parkerade utanför stadions stängsel. De hänger på tutan varje gång hemmalaget anfaller. Ytterligare en bit från parkeringen har läkare och sjuksköterskor smitit från sina skift för att, så gott det går, kunna följa spelet från taket på Hospital General Docente.

Annons

På planen försöker Pinar del Ríos anfallare Renier Alacantra kräma ur det sista som finns i kroppen. Genom hela slutspelet har han varit en pålitlig målskytt, men nu sliter han med en skadad hamstringsmuskel. Smärtan sticker som nålar i baklåret och gör hans annars så fruktade tempoväxlingar omöjliga. Försvararna i Villa Clara tar notis och går extra hårt åt Alacantra i närkamperna för att hålla honom borta från straffområdet.

Bakom den skadeskjutna forwarden får innermittfältarna Raicel Pozo och Osvaldo Alonso Jr mer att göra än vanligt. De är kompisar sedan barnsben och trots att deras gemensamma ålder knappt överstiger 40 har de spelat tillsammans i mer än ett decennium. De har lekt ihop intill stadens tobaksodlingar, rest med tåg till Havanna för att granskas av ungdomslandslagstränare, skrikit fram Pinar del Ríos A-lag från sidlinjen och sedan en tid tillbaka själva tagit plats i startelvan. Två sammansvetsade San Cristóbal-killar som nu har sin första mästerskapspokal inom räckhåll. 


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?