Ljudet av en VM-sommar

Inget VM utan en mästerskapslåt. Men varför är det så svårt att kombinera fotboll med musik?

Som nytillträdd förbundskapten valde Janne Andersson att spela Gyllene Tider i sitt sommarprogram. Nu gör Halmstadspolarna, tillsammans med Linnea Henriksson, landslagets VM-låt också och inget kunde vara mer logiskt. Dels är Andersson barndomskompis med Gyllene Tider-trummisen Micke »Syd« Andersson, dels står bandets trygga folkhemspop i perfekt samklang med landslagets utveckling under VM-kvalet. Tillbaka till grunderna, kämpa för varandra, fira med en glass!

Fotbollsförbundet kan känna sig lugna. Annat var det för två år sedan då Frej Larsson rappade på den Zlatanbeställda EM-låten Mitt team. Eftersom Larsson tidigare utfört en rad sociala experiment (startat gayklubb på rysk mark, stoppat en TV-gudstjänst utklädd till Jesus, hivat en pizzabit över huvudet på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson) fick förbundets kommunikationschef Niklas Bodell svara på frågor om det verkligen var så klokt att samarbeta med den rappare som i Aftonbladet kallades för »skandalartisten«.

Annons

Aftonbladet: »Hur ser ni till exempel på att han erkänt ett barnmord i Kambodja?«

Bodell: »Vi är överens om att vi inte är överens med honom om att det inte var ett särskilt smart sätt att jobba med samhällskritik på.«

Men då var då och nu är nu, och ingen lär ställa liknande frågor om Per Gessle. Till TT låter bandet hälsa att Bäst när det gäller är »en klassisk Gyllene Tider-låt med orgel och en bra refräng«. På fotbollsförbundets hemsida berättar en taggad Per Gessle: »Att skriva den officiella låten är förstås en gigantisk utmaning som man inte kan tacka nej till.«

Nyckelorden här är »gigantisk utmaning«. För även om Gessle bevisligen kan skriva hittar ställer en fotbollsturnering helt andra krav. Och varför skulle man inte kunna tacka nej? Mästerskapshistorien hade sluppit en rad musikaliska självmål om fler vågat göra det. Å andra sidan hade vi gått miste om en mängd bra historier.

Tudelad. Att GES-kollegan Niklas Strömstedt är AIK:are är ingen hemlighet. Men när Orup tillfrågades om sitt favoritlag av Barometern i fjol löd det överraskande svaret: »Jag är nog den enda i hela världen som håller på både AIK och Djurgården. Det är jobbigt när de möts.«

The Burlington Hotel, Dublin, februari 2006. I konferensrummet O’Connell Suite sitter ett femtiotal sportjournalister och gäspar när Tomas Ledin plötsligt joggar in i rummet.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?