Lugn i stormen

Ken Fagerberg spelar i ett av Färöarnas sämsta fotbollslag. Och är tacksam för det.

Ken Fagerberg blickar ut genom sitt barnfingerfläckiga vardagsrumsfönster. Vädret till trots är det en utsikt som hade sålt bra som vykort. Dramatiska berg klädda i årstidens gulgröna nyanser försvinner i gråblåa moln som rör sig i hastigheter som lovar att ännu ett oväder är på väg in från Atlanten. Vågorna rullar allt högre på havet. Det dallrar till i fönstret. 

– Snart kommer regnet, mumlar han. 

Annons

– Hvad siger du, skat?

Lykke, danskan som han träffade i Horsens för fem år sedan och som varit hans hustru sedan ett år tillbaka, glider upp bakom honom. I sin famn har hon deras fem månader gamla bebis, Olivia. Hon lägger sin lediga arm runt Ken. 

– Snart kommer regnet, säger han. 

Nedanför huset som de bott i sedan Ken skrev på kontraktet med 07 Vestur i januari 2017 och som han beskriver som »pissgult, kanske det fulaste i byn«, finns en kyrkogård, några ödsliga gator, en laxfabrik, en småbåtshamn och ett par hundra hus som alla ligger inbäddade mellan berg och hav. Mitt i byn Sørvágur finns också fotbollsplanen. Om några timmar ska Ken knalla ner för backen och ut i stormen för ett träningspass inför hemmamatchen mot EB Streymur – en match som måste vinnas om 07 Vestur ska spela i den färöiska högstaligan även nästa säsong. En gammal man i byn säger att mötet blir det mest dramatiska som skett här sedan i somras då ett hus drabbades av inbrott – något som inte hade hänt i Sørvágur på mer än 20 år. 

När träningen drar igång kommer Lykke att ställa sig vid fönstret igen, med Olivia i famnen och två och ett halvt-åriga Elias lekande vid sina fötter, och se sin mans kala hjässa fara runt under konstgräsplanens elljus. En timme senare, när Ken traskar uppför backen igen, ska hon slå på ugnen och värma maten som resten av familjen redan har ätit. Har de tur kan de sedan runda av fredagskvällen med att titta på en Netflixserie. Har de otur blåser det för mycket även denna kväll för att internet ska fungera.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?