Mot den moderna fotbollen

Segermaskinen Spanien krossar allt motstånd och världens tränare inspireras av Barcelonas spel. Men två män vägrar överge sina principer. Offside åkte till Island för att se Lars Lagerbäck och Egil »Drillo« Olsen bjuda upp till dans.

Herregud, vad det regnar. Och då är det redan i vanliga fall så blött här i staden att det växer svamp i gräset i rondellerna. Nu har molnen fallit ner som ett tjockt, grått täcke över berget Esja, som i vanliga fall tornar upp sig över Reykjavik, och regnet blåser in i drivor från Nordatlanten. Det hamrar ner över den tomma parkeringsplatsen där spelarbussen är det enda fordonet, det vräker ner över den lilla planen dit landslaget har förlagt sin träning för att spara gräset på matcharenan.

Det är två dagar kvar till det som i lokalpressen kallas »årets match«, och det enda jag kan säga är att det inte märks. Inga autografjagande ungar. En handfull lokala journalister som hukar under utetaket. Ett par grävskopor som står i backen bakom ena målet och betraktar hur tränaren i kepsen ställer upp sin fyrbackslinje i beprövad formation.

Man kan inte säga att han verkar malplacerad. När Lars Lagerbäck var förbundskapten för Sverige var det många som ville deportera honom till en gudsförgäten ö någonstans. Nu har de fått sin vilja fram. Nu har vi honom här på Island, mannen som Filip och Fredrik utnämnde till Sveriges tråkigaste man, deppfotbollens överstepräst, världsfotbollens siste dinosaur.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 6-2012 (03 oktober 2012) och är skriven av .