Möte med framtiden

I det ena laget spelar bibliotekarier, utbytesstudenter och journalister som tagit upp fotbollen på senare år. Det andra består uteslutande av hårdsatsande tonåringar. Mittbacken Sanna Arbman Hansing laddar för derby mellan Ösets BK och IFK Göteborg och undrar vad kontrastmötet säger om dagens damfotboll.

Onsdagen den 18 december 2019 trampar jag min hallonröda racercykel upp för Stigbergsbacken och glider ner mellan Majornas landshövdingehus. Däcken studsar över trottoarkanterna och den regnvåta hästsvansen piskar i nacken. Vattendropparna tränger in genom Adidasbyxorna jag har haft sedan högstadiet och dobbarna slinter mot pedalerna. Jag trampar några extra tag för att hinna snedda över Karl Johansgatan innan 9:ans spårvagn dundrar förbi.

Jag är inte sen, bara ivrig. Medan jag sicksackar fram mellan barnvagnar och vägarbeten spelar jag upp olika scener i huvudet. Ska jag vänta till samlingen med att berätta? Eller bara slänga ur mig nyheten så fort jag kommer fram?

Jag svänger in bakom Mariaplan och låser fast cykeln i det isgrå räcket som omger min hemmaplan Gröna vallen. Konstgräsmattan breder ut sig på en stor innergård kantad av lavendelblå och mintgröna trähus. Bakom återvinningsstationen ligger vår nedklottrade klubbstuga. Därifrån kommer vår tränare Erik Entin vinglande med en otymplig bollsäck och famnen full av hoptrasslade repstegar och mögliga träningsvästar. Han är en blyg 32-åring som jobbar som personlig assistent och lägger all sin fritid på att spela och titta på fotboll. Han spelar i 16 korplag och jag minns knappt hur han ser ut utan träningskläder. Först på plats av spelarna är som vanligt utbytesstudenterna Carmen Córdoba Beldad och Christina Heiß. I väntan på oss andra passar de en boll mellan sig.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 4-2020 (27 juli 2020) och är skriven av .