Outsidern

Roger Palmgren har haft tre landslag i Afrika men aldrig tränat en klubb högre än division två i Sverige. Han har kickats från både Degerfors och Essinge/Vasalund men hyllats av miljoner människor i Sierra Leone. Offside åkte till Rwanda och träffade en tränare som inte passar in i den svenska modellen.

VID ETT TRASIGT trafikljus i utkanterna av Kigali finns en avtagsväg där gruset ligger rött och marken är så ojämn att bilar inte kan köra i mer än 15 kilometer i timmen. Vägen är som många andra i den rwandesiska huvudstaden och Roger Palmgren tvingas ständigt väja för groparna.

Annons

Han är på väg hem till huset. Det är kolsvart utanför den fyrhjulsdrivna Toyotan. Ögonvitor och tänder avslöjar att det går människor längs med vägkanten men kroppskonturerna syns inte. På några av kullarna runt staden lyser lamporna intensivt, medan andra delar är helt nedsläckta. Kigaliborna är aldrig säkra på att ha ström kvällstid.

Det är fyra dagar kvar till Rwandas VM-kvalmatch mot Algeriet, Rogers största uppgift på länge. Han har varit Rwandas förbundskapten i två månader och nu ska han för första gången leda landslaget på hemmaplan.

Roger svänger upp mot en grå stålport och tutar två gånger. Claude, en man i 25-årsåldern skjuter upp dörrarna. Claude bor i gårdshuset och är både fastighetsskötare och vakt. Det är en säkerhet för Rogers hustru Jenny och de två barnen där inne. Porten kan bara öppnas inifrån.

Roger pekar mot den tre meter höga muren som omger huset och ler brett:

– Kolla killar. Taggtråd på muren och en vakt i trädgården. Det här får man i varje fall inte i Allsvenskan.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?