Rent spel för gallerierna

En hel fotbollsvärld hyllade Öster när klubben bestämde sig för att själva stänga av filmande spelare. Men hur mycket är policyn värd när en allsvensk kvalplats står på spel?

Luis Suárez föll teatraliskt och fuskade till sig en straff som bidrog till Barcelonas mirakelvändning mot Paris Saint-Germain i mars i år. När Camp Nou-festen byttes mot studiomiljö möttes TV-tittarna av en kokande förbundskapten:

»Det är sanslöst att allt ska avgöras med en filmning, jag känner en sådan sorg för fotbollen«, röt Lars Lagerbäck. Hemma i soffan nickade Johan Lindberg instämmande. Varumärkesstrategen hade länge svurit över filmningarna, och tre månader tidigare hade han jobbat in ett konkret ställningstagande mot dem i en av landets 32 elitklubbar. Som styrelseledamot i Öster initierade han då ett beslut om att förbjuda klubbens spelare från att fuska till sig straffar och frisparkar.

Annons

– Om vi kan börja bestraffa fuskarna så försvinner fusket, menade han.

I samband med Suárez fall i Champions League-åttondelen aktualiserades filmningsdebatten. Går det ens att stävja dem eller är de numera en del av spelet?

Perfekt tajming för Öster. Johan Lindberg kontaktade Aftonbladets prestigereporter Erik Niva och fick strax därefter breda ut sitt brinnande hat mot fotbollens fuskare i en lång intervju. SVT tog rygg och skickade ner ett reportageteam, samtidigt som internationella medier – från USA till Singapore – uppmärksammade den svenska andradivisionsklubben som tog krafttag mot filmningarna. Under pompa och ståt deklamerade Öster att så här får det minsann inte se ut i deras rödblåa dress: om en spelare filmar upprepade gånger kommer han att bestraffas av klubben.

Visst verkade allt ädelt. Men när initiativtagaren driver ett företag som bygger varumärken är det lätt att bli cynisk. Var det enorma mediala genomslaget verkligen en slump? Var det möjligen inte så att den filmningsföraktande varumärkesstrategen såg chansen att slå två flugor i en smäll? Dessutom: att hota med hårda nypor under en meningslös försäsong är en sak; i höst hägrar en intensiv kamp om allsvenskt avancemang. Är det verkligen rimligt att spelarna ska springa runt och tänka på att inte filma när de fajtas om uppflyttning?

 


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?