Should I Stay or Should I Go?

Med en rad drastiska förslag vill Svensk elitfotbolls sportdirektör få fler talanger att stå emot locktonerna från utländska akademier. Han menar att det skulle gynna både Allsvenskan och landslaget. Är det verkligen så enkelt?

På en presskonferens den 26 maj i år fick Zlatan Ibrahimović en fråga om hur han såg på svensk fotbolls framtid. Lagkaptenen svarade på ett för honom typiskt sätt, med korta, upprepande meningar, som för att understryka ämnets vikt: »Jag är orolig för svensk fotboll efter mig. Jag är mycket orolig. Mycket orolig. Faktiskt.« Hans oro tycktes främst grunda sig på de allsvenska klubbarnas ovilja att ge unga talanger speltid. »Det är bara MFF som satsar på dem«, menade Zlatan. Fem dagar senare uttalade sig en annan landslagsman om Sveriges högsta fotbollsserie. »Allsvenskan är för dålig … eller den är inte dålig, den är katastrof«, sade Erkan Zengin till Sportbladet.

Stefan Lundin, sportdirektör på Svensk elitfotboll (Sef), blev irriterad när han läste citaten från de två utlandsproffsen. För det första stämde det inte, Lundin hade nyss läst en rapport som slog fast att Allsvenskan var den liga i Europa med flest egenproducerade spelare. För det andra var han trött på raljerandet över den inhemska fotbollens klass. När gnället dessutom kom från en spelare som Zengin, som själv slagit igenom i Allsvenskan, kändes det extra jobbigt. Och vad sände det för signaler till unga spelare när Sveriges utan konkurrens största stjärna påstod att Allsvenskan, bortsett från MFF, är en dålig plats för landets fotbollslöften?

Det var, tyckte Lundin, svårt nog som det var att få svenska fotbollstalanger att förstå att deras utveckling inte gynnas av att de sticker utomlands i tidig ålder. För detta var hans bestämda uppfattning: en spelare mår bättre av att gå genom Elfsborgs ungdomssystem än Chelseas.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 5-2014 (01 oktober 2014) och är skriven av .