Sökes: Kontrakt!

De flesta åker till Antalya för avslappning, sol och bad. I januari reste ett tjog etablerade svenska fotbollsspelare till chartermålet av en helt annan anledning – de ville ha jobb.

Hotellobbyn på femstjärniga Kremlin Palace i Antalya i Turkiet täcker fler kvadratmeter än en fullstor fotbollsplan. Det är tjugo meter upp till taket. På de vitmålade väggarna hänger porträtt stora som dörrar av framlidna ryska kejsare och prinsessor. Guldkantade fåtöljer, soffor och bord står utplacerade på det skinande marmorgolvet.

Det är säkert hundrafemtio män i lobbyn. Två tredjedelar av dem är unga och vältränade och går i sin klubbs träningsställ – trycken på ryggarna avslöjar att de tillhör fotbollsklubbar i Ryssland, Kazakstan, Angola och Turkiet. Till Kremlin Palace – ett hotell med 837 rum, ett eget äventyrsbad, åtta tennisbanor, lerduveskytte och tre välskötta fotbollsplaner – har de kommit på träningsläger. I lobbyn, där man både kan surfa och dricka gratis, samlas alla mellan passen.

Annons

Den tredjedel som inte bär träningsställ och badtofflor är agenter och scouter. Överviktiga, tunnhåriga, högljudda och klädda i skinnjackor. Som fångade av vinden flyger de omkring i lobbyn för att prata med spelare. Ibland ger någon sig ut på en rastlös promenad med mobiltelefonen pressad mot örat. Det är fotbollens Wall Street – det dealas, spekuleras och investeras.

Mitt i lobbyn, under en gigantisk kristallkrona, går Hasan Cetinkaya runt i en cirkel och pratar i telefon. Den före detta mittfältaren i Allsvenskan och Superettan sticker ut från mängden. Han ser framgångsrik ut: bakåtslickat och välvaxat hår, Dolce & Gabbana-jeans, ljusblå Armaniskjorta med de tre översta knapparna uppknäppta, bruna spetsiga mockaskor, kashmirrock och scarf runt halsen. Han traskar bort till en skallig man som är scout för Benfica. Snart sitter de allvarliga och framåtböjda över mannens laptop.

I en annan del av Kremlin Palace, i relaxavdelningens 25-gradiga pool, simmar två tjocka ryssar bröstsim i små speedobadbyxor och med guldlänkar runt halsen. En familj från England plaskar runt i barnpoolen medan fåglarna kvittrar från de gröna trädkronorna utanför det bortdragbara taket. Då kliver ett gäng spelare in genom dörren. Kristoffer »Poppen« Björklund sveper det sista kaffet, ställer ner koppen på ett bord och säger:

– Nu jävlar!

Han tar sats på det blöta kaklet, når poolkanten, viker ihop kroppen, greppar benen med armarna och flyger ut över vattnet. Bomben blir perfekt.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?