Sökes: Kontrakt!

De flesta åker till Antalya för avslappning, sol och bad. I januari reste ett tjog etablerade svenska fotbollsspelare till chartermålet av en helt annan anledning – de ville ha jobb.

Hotellobbyn på femstjärniga Kremlin Palace i Antalya i Turkiet täcker fler kvadratmeter än en fullstor fotbollsplan. Det är tjugo meter upp till taket. På de vitmålade väggarna hänger porträtt stora som dörrar av framlidna ryska kejsare och prinsessor. Guldkantade fåtöljer, soffor och bord står utplacerade på det skinande marmorgolvet.

Det är säkert hundrafemtio män i lobbyn. Två tredjedelar av dem är unga och vältränade och går i sin klubbs träningsställ – trycken på ryggarna avslöjar att de tillhör fotbollsklubbar i Ryssland, Kazakstan, Angola och Turkiet. Till Kremlin Palace – ett hotell med 837 rum, ett eget äventyrsbad, åtta tennisbanor, lerduveskytte och tre välskötta fotbollsplaner – har de kommit på träningsläger. I lobbyn, där man både kan surfa och dricka gratis, samlas alla mellan passen.

Annons

Den tredjedel som inte bär träningsställ och badtofflor är agenter och scouter. Överviktiga, tunnhåriga, högljudda och klädda i skinnjackor. Som fångade av vinden flyger de omkring i lobbyn för att prata med spelare. Ibland ger någon sig ut på en rastlös promenad med mobiltelefonen pressad mot örat. Det är fotbollens Wall Street – det dealas, spekuleras och investeras.

Mitt i lobbyn, under en gigantisk kristallkrona, går Hasan Cetinkaya runt i en cirkel och pratar i telefon. Den före detta mittfältaren i Allsvenskan och Superettan sticker ut från mängden. Han ser framgångsrik ut: bakåtslickat och välvaxat hår, Dolce & Gabbana-jeans, ljusblå Armaniskjorta med de tre översta knapparna uppknäppta, bruna spetsiga mockaskor, kashmirrock och scarf runt halsen. Han traskar bort till en skallig man som är scout för Benfica. Snart sitter de allvarliga och framåtböjda över mannens laptop.

I en annan del av Kremlin Palace, i relaxavdelningens 25-gradiga pool, simmar två tjocka ryssar bröstsim i små speedobadbyxor och med guldlänkar runt halsen. En familj från England plaskar runt i barnpoolen medan fåglarna kvittrar från de gröna trädkronorna utanför det bortdragbara taket. Då kliver ett gäng spelare in genom dörren. Kristoffer »Poppen« Björklund sveper det sista kaffet, ställer ner koppen på ett bord och säger:

– Nu jävlar!

Han tar sats på det blöta kaklet, når poolkanten, viker ihop kroppen, greppar benen med armarna och flyger ut över vattnet. Bomben blir perfekt.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?