Sökes: Kontrakt!

De flesta åker till Antalya för avslappning, sol och bad. I januari reste ett tjog etablerade svenska fotbollsspelare till chartermålet av en helt annan anledning – de ville ha jobb.

Hotellobbyn på femstjärniga Kremlin Palace i Antalya i Turkiet täcker fler kvadratmeter än en fullstor fotbollsplan. Det är tjugo meter upp till taket. På de vitmålade väggarna hänger porträtt stora som dörrar av framlidna ryska kejsare och prinsessor. Guldkantade fåtöljer, soffor och bord står utplacerade på det skinande marmorgolvet.

Det är säkert hundrafemtio män i lobbyn. Två tredjedelar av dem är unga och vältränade och går i sin klubbs träningsställ – trycken på ryggarna avslöjar att de tillhör fotbollsklubbar i Ryssland, Kazakstan, Angola och Turkiet. Till Kremlin Palace – ett hotell med 837 rum, ett eget äventyrsbad, åtta tennisbanor, lerduveskytte och tre välskötta fotbollsplaner – har de kommit på träningsläger. I lobbyn, där man både kan surfa och dricka gratis, samlas alla mellan passen.

Den tredjedel som inte bär träningsställ och badtofflor är agenter och scouter. Överviktiga, tunnhåriga, högljudda och klädda i skinnjackor. Som fångade av vinden flyger de omkring i lobbyn för att prata med spelare. Ibland ger någon sig ut på en rastlös promenad med mobiltelefonen pressad mot örat. Det är fotbollens Wall Street – det dealas, spekuleras och investeras.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 2-2010 (02 mars 2010) och är skriven av .