Straffmannen

Han tittar ut över det gråa Medelhavet, rycker på axlarna och säger att »vissa saker kan man inte göra något åt«. Det känns svårt att säga emot en man som flytt från sitt hemland, jagats iväg av inbördeskrig från klubben i sitt hjärta – och missat den avgörande straffen i en VM-kvartsfinal i fotboll. Offside har träffat Miodrag Belodedici.

Kennet Andersson pekar på TV-rutan där Thomas Ravelli gör sina sista töjningar inför straffläggningen:

– Vi var helt säkra på att vinna.

Annons

Kennet har sagt samma sak då och då under de dryga två timmar som videobandet med kvartsfinalen Sverige-Rumänien har rullat. Han har skrattat åt TV-kommentatorn Bosse Hanssons bottenlösa pessimism när Sverige ligger under med 1-2 och Stefan Schwarz har fått rött kort. Han har sett sig själv nicka in kvitteringen med fem minuter kvar av förlängningen. Han har konstaterat att Rumänien fortsätter att ta det lugnt efter Sveriges kvittering medan svenskarna skyndar sig efter inkasten trots att de är en man mindre på planen.

– Det är kanske lite konstigt, säger Kennet när han sedan ser sig själv skjuta in Sveriges andra straff efter att Håkan Mild dragit den första över ribban.

– Men jag kände hela tiden, och jag tror faktiskt att vi alla kände så, att »det här vinner vi«. Jag kände det till och med när vi låg under i förlängningen. Och jag hade inte en tanke på att jag skulle missa min straff.

Sju minuter och sju straffar efter Kennet Anderssons straffmål vandrar Miodrag Belodedici mot straffpunkten inför 81 715 åskådare på Stanford Stadium. Han studsar bollen i gräsmattan på vägen fram, det blir en snedstuds och han fumlar lite när han ska fånga bollen igen.

Logga in eller skapa ett konto för att läsa vidare

Kom igång med din gratis provperiod!

0 kr första två månaderna. Därefter 35 kr / månad. Avsluta när du vill. Pengarna dras varannan månad.

  • Magasinet i din brevlåda
  • Alla utgåvor som PDF
  • Allt webbinnehåll
  • Avsluta när du vill
Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

Har du redan konto?

Glömt lösenord?