Teknikens värld

Portugal har ungefär lika många invånare som Sverige och sämre ekonomiska förutsättningar. Ändå producerar man betydligt fler världsstjärnor och har ett landslag som under det senaste decenniet nått en final och två semifinaler i de stora mästerskapen. Offside hittade orsaken till framgångarna utanför Lissabon.

På kontorsväggen hänger en karta över Portugal med ett trettiotal gröna och vita nålar instuckna runtom i landets geografi, en för varje plats där det finns en samarbetsklubb eller talangscout. Anslagstavlan på den motsatta väggen är täckt av tidningsklipp och foton på fotbollsspelare, en del av dem i den vinröda portugisiska landslagströjan, andra i klubbens grönvitrandiga. Där är Luís Figo, nu i Inter och Simão Sabrosa, i dag i Atlético Madrid. Och så de unga landslagsmännen João Moutinho och Miguel Veloso, som inte flyttat utomlands än.

På golvet står en ram lutad mot skrivbordet. Innanför glaset sitter Manchester Uniteds tröja nummer sju, mitt i den vita siffran står det: »Till min kära akademi, med vänliga hälsningar«, och Cristiano Ronaldos autograf.

– Den ska jag sätta upp i korridoren till grabbarnas omklädningsrum så småningom. Jag har bara inte haft tid, förklarar Aurélio Pereira urskuldande.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 6-2008 (07 oktober 2008) och är skriven av , .