Utvandrarna

Henok Goitom struntade i svensk elitfotboll och gick direkt från division fyra till Udinese när han var 18. Patrick Amoah valde i samma ålder att stanna och kämpa för en plats i Djurgårdens startelva. I dag bor de grannar i Murcia. Goitom är stjärna i Primera División, Amoah nyförvärv i spanska division fyra. Offside hälsade på för att prata karriärval.

Utanför bilrutan; bara sand och sten, och i horisonten berg befriade från grönska. Den spanska öknen breder ut sig, vissa år faller här bara 100 millimeter regn.

Vi kör genom bondhålan Lorquís industriområde. I jämnhöjd med bilreparatör Papa Alis anskrämliga blå plåtbyggnad svänger vi av, in på en smal grusväg som ringlar neråt dalen. Två minuter senare når vi slutdestinationen – Estadio Municipal Juan de la Cierva – där Ciudad de Lorquís division fyra-spelare kör kvadraten på konstgräset intill arenan.

Det är en brokig skara män: några talangfulla spelare med meriter från andradivisionen, ett par veteraner med sina bästa år bakom sig (och de bästa åren var inte heller särskilt bra) och så ett antal unga spanjorer som varvar fotbollen med studier, fortfarande osäkra på vilken väg som leder till tryggast inkomst i framtiden.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 2-2008 (11 mars 2008) och är skriven av .