Henrik Rydström om bollinnehav

Kalmar FF:s spelare passar bollen till varandra oftare än Barcelonas, Bayern Münchens och Liverpools. Ändå hävdar lagets tränare att bollinnehav inte är viktigast.

Statistik från det schweiziska institutet CIES visade i höstas att ni slagit 658 passningar per match under säsongen – tionde flest av alla lag i Europa. Jag fick nästan känslan att du betraktade det som en större merit än ditt SM-guld.

– Alltså, kolla lagen på listan! De flesta har bäst ekonomi i sina respektive ligor. Sjaktar Donetsk, Paris Saint-Germain, Celtic, Manchester City… De slåss i toppen och dominerar per automatik sina matcher. Det gör vår placering på listan än finare. Det är inget självändamål att ha många passningar, men hellre många än få. Mourinho pratar om att »dominera utan boll«, men jag tror att merparten av oss som håller på med fotboll tycker att lag som har bollen mycket – framför allt på motståndarnas planhalva – har ett grepp om matchen. För Kalmar FF:s del, för våra supportrar och de som är intresserade av föreningen, blev det också någon form av stolthet att vara i det sammanhanget. I Kalmar har en helt annan fotboll lyfts fram tidigare, där passningar per automatik varit lite av ondo. »Varför ska ni ha bollen? Ni kan ju tappa den!« När vi på den här listan är i samma sällskap som europeiska topplag blir det mer legitimt att spela som vi gör. Och för mig är det bra att få lite bekräftelse på att det är rätt väg. Eller vad är rätt väg? Det väljer man ju själv. Men att det finns fog för min väg.

Har du tänkt på att ert sätt att spela speglar din personlighet? 


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 6-2021 (29 november 2021) och är skriven av .