Isak Pettersson om längd

När motståndarfans undrar om han når ribban ler ­Halmstads målvakt. Han ser ingen nackdel med att vara undantaget i den nya, välväxta målvaktsgenerationen.

Snittlängden bland seriens övriga målvakter är 192 centimeter, du är en dryg decimeter kortare. Är du trött på att prata om din längd?

– Jag gör mitt första år i Allsvenskan och det är inte konstigt att folk undrar. Här kommer jag med mina 181 centimeter och alla andra är 192. Andra får gärna ifrågasätta min längd, jag tycker bara att det är roligt. När det kommer ett klockrent skott i krysset på träning och jag är helt chanslös kan jag skämta: »Fan, om jag bara hade varit längre!« Mest för att håna folk som kommenterar min längd.

Vill du vara längre än vad du är?

Annons

– Nej. Jag kompenserar för längden med spelförståelse, explosivitet och snabbhet. De bitarna måste jag som kort målvakt jobba hårdare med. Efter vissa mål ­säger min målvaktstränare: »Om du hade jobbat snabbare eller stått en halvmeter åt höger hade du kunnat ta den.« Det är aldrig längden. Är man två ­meter och står fel är det skit samma – ­bollen går i mål ändå.

Vad har du som längre målvakter saknar?

– Jag hoppas att jag är snabbare ner på marken och ut till stolpen. Och fotarbetet: snabbt ut, snabbt tillbaka. Man kan vara lång och bra, men bara för att man är kort är man inte dålig. Det är som min mamma brukar säga: »Det handlar om hur långt du når, inte om hur lång du är.«

Brukar motståndarna pika dig?

– Inte hittills faktiskt. Det är mest motståndarfans som ropar att jag är liten. De brukar undra om jag når ribban. Då är det bara att skaka på huvudet och svara: »Det gör jag inte.« Sådant skrattar jag bara åt, det är sköna snubbar i klacken.

Gillar du luftrummet?

– Jag älskar det. Mot Djurgården kom Jonas Olsson upp där och sådana situationer njuter jag av. Jag känner inte någon oro när det kommer upp många långa spelare, det taggar mig mer.

När kan det vara ett problem att vara kort som målvakt?

– Jag vet att många tänker att inläggsspelet skulle vara ett problem, men för egen del har det fungerat bra. Jag har jobbat väldigt hårt med det, just för att jag är kortare.

Motståndarnas högerytter tar sig ner mot kortlinjen och slår ett inlägg mot straffområdet. Hur tänker du?

– Om han är högerfotad kan jag tjuva lite. Då kan jag ställa mig närmare målområdeslinjen istället för nere på mållinjen. Därifrån gör han aldrig mål, så varför ska jag stå kvar där nere när jag kan förbättra min chans att vinna luftduellen? Sedan gäller det att orientera sig och veta vad som finns i boxen. Förhoppningsvis är inlägget tillräckligt nära mig, då är det bara att fånga bollen i högstaläget. Om man är två meter och inte tar bollen i högstaläget är ens två meter meningslösa.

De flesta av världens toppmålvakter är runt 190 centimeter eller längre. Är du rädd att din längd ska hindra dig från att lyckas utomlands?

– Nej. Det kvittar om jag är lång eller kort. Jag ska vara bra. Om det hindrar mig på vissa ställen är det bara att skita i det. Om jag vill utvecklas fungerar det inte att vara i en miljö där folk kräver att jag ska vara lång. Det känns helt meningslöst att fokusera på det enda jag inte kan påverka.

Dina jämnåriga allsvenska målvaktskollegor är alla resliga. Är korta målvakter på väg att försvinna?

– Tvärtom. Jag känner att det handlar allt mindre om längd och mer om spelförståelse och teknik med fötterna. Det är framtiden. Målvakten ska vara mer involverad i spelet och inte bara stå på linjen och rädda bollar som förr.

Annons

Vem är din förebild?

– Iker Casillas. Jag tycker att vi är lika som målvakter, i alla fall i vårt defensiva spel. Explosivitet och snabbhet. Och trots att han är kort kan han göra helt sjuka räddningar.

Är du trött på att prata om din längd nu då?

– Om någon skulle komma in här nu och fråga mig hur lång jag är skulle jag nog bara slänga igen dörren.