Ett missat VM-guld är också ett VM-guld

Att sex män missade ett VM-guld 1998 är fortfarande ett öppet sår i den franska fotbollssjälen. Det är dags att omvärdera händelsen.

Inför uppladdningen för VM på hemmaplan 1998 valde den franske förbundskaptenen Aimé Jacquet att ta ut 28 spelare, bara för att ett par veckor före premiären peta sex av dem i syfte att komma ner till den 22-mannatrupp som Fifa tillät. Lösningen skapade rabalder i republiken. En redan kritiserad förbundskapten sågades för såväl sin velighet som den grymhet han visade när han kvällen den 22 maj ratade sex män på gränsen till deras livs dröm. 

Ibrahim Ba, Sabri Lamouchi, Nicolas Anelka, Pierre Laigle, Martin Djetou och Lionel Létizi hade tillbringat flera dagar med Les Bleus men tvingades nu plötsligt lämna lägret vid Clairfontaine utanför Paris. Trots Jacquets vädjan om att de skulle stanna till frukost för att säga adjö, valde de i ren besvikelse att åka hem samma natt. Det var grymt där och då, och än tuffare när landslagskamraterna en och en halv månad senare tog VM-guld.

Annons

Det har gått 20 år sedan dess, men i Frankrike talas det fortfarande om de sex olyckliga män som gick miste om triumfen med minsta möjliga marginal. Att journalisten Karim Nedjari nu har släppt en bok – La nuit des maudits (De fördömdas natt) – som timme för timme betar av händelserna det där majdygnet 1998, säger mycket om vilket avtryck Jacquets beslut har satt i den franska fotbollssjälen. 

 

Det är en tacksam händelse att rekapitulera. De 22 utvalda blev nationalhjältar och hyllades under pompa och ståt på Champs-Élysées, medan de sex bortvalda satt framför diverse TV-apparater och försökte komma över den största besvikelsen de dittills upplevt. Flera av världsmästarna radade därefter upp ligaguld och Champions League-titlar under karriären, medan den ratade sextetten upplevde en hel del motgångar på plan. Och på senare år har 98-hjältar som Pires, Lebouf, Petit, Lizarazu, Henry, Desailly och Dugarry blivit välkända expertkommentatorer eller hjälptränare, parallellt med att Zidane varit framgångsrik tränare i Real Madrid och Blanc respektive Deschamps innehaft rollen som förbundskapten för Les Bleus. Samtidigt har de petade spelarna från 1998 haft svårt att hitta rätt efter den aktiva karriären.

»Fotbollens förmåga att rada upp tydliga vinnare och förlorare inbjuder till förenklingar och kvasifilosofiska utläggningar.«

I La nuit de maudits har Karim Nedjari sökt upp de olycksaliga två decennier senare för att be dem filosofera över vad det där Jacquetbeslutet egentligen betydde för deras liv. Pierre Laigle berättar om en tuff tid mot slutet av karriären då han gick klubblös och tvingades visa upp sig i testmatcher för arbetslösa fotbollsspelare. Martin Djetou reflekterar över en karriär som gick i stöpet på grund av giriga agenter och korkade klubbledare. Ibrahim Ba ser tillbaka på ett kringflackande fotbollsliv som till och med tog honom till Djurgårdens IF i obskyra Allsvenskan – efter karriären har han bara fortsatt flänga runt mellan boenden i Dubai, Milano och Senegal. Författaren beskriver det som en självvald exil från landet som en gång valde bort honom. 


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?