Ett missat VM-guld är också ett VM-guld

Att sex män missade ett VM-guld 1998 är fortfarande ett öppet sår i den franska fotbollssjälen. Det är dags att omvärdera händelsen.

Inför uppladdningen för VM på hemmaplan 1998 valde den franske förbundskaptenen Aimé Jacquet att ta ut 28 spelare, bara för att ett par veckor före premiären peta sex av dem i syfte att komma ner till den 22-mannatrupp som Fifa tillät. Lösningen skapade rabalder i republiken. En redan kritiserad förbundskapten sågades för såväl sin velighet som den grymhet han visade när han kvällen den 22 maj ratade sex män på gränsen till deras livs dröm. 

Ibrahim Ba, Sabri Lamouchi, Nicolas Anelka, Pierre Laigle, Martin Djetou och Lionel Létizi hade tillbringat flera dagar med Les Bleus men tvingades nu plötsligt lämna lägret vid Clairfontaine utanför Paris. Trots Jacquets vädjan om att de skulle stanna till frukost för att säga adjö, valde de i ren besvikelse att åka hem samma natt. Det var grymt där och då, och än tuffare när landslagskamraterna en och en halv månad senare tog VM-guld.

Det har gått 20 år sedan dess, men i Frankrike talas det fortfarande om de sex olyckliga män som gick miste om triumfen med minsta möjliga marginal. Att journalisten Karim Nedjari nu har släppt en bok – La nuit des maudits (De fördömdas natt) – som timme för timme betar av händelserna det där majdygnet 1998, säger mycket om vilket avtryck Jacquets beslut har satt i den franska fotbollssjälen. 


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 4-2018 (24 juli 2018) och är skriven av .