City får pisk av Randers

I All or Nothing, dokumentärserien om Manchester City, får vi äntligen kika in bakom den nyrika fasaden. Där är det myspysigt hela vägen till titeln.

Förra säsongen följdes det danska Superligalaget Randers FC av ett TV-team. Kanal 9:s tittare fick i Superliga Backstage – Randers FC i realtid följa den jylländska klubbens vedermödor i tabellens nedre regioner, och redan i inledningen förstod de att journalisterna verkligen lyckats komma nära laget. »Jag vet inte om det är för att min röv har blivit så fet, men jag kan inte avgöra om stolen jag sitter på är varm eller kall«, säger den pressade tränaren Ólafur Kristjánsson efter tre raka matcher utan vinst. I kampen därpå, borta mot Hobro, ligger Randers under i paus. Stämningen är usel. Backen Johnny Thomsen och den tyske anfallaren Marvin Pourié börjar bråka om någon skitsak. 

»Stop talking to me!« gormar den ene.

Annons

»You fucking snake!« skriker den andre.

Ólafur Kristjánsson påpekar att det vore bättre om spelarna använde energi på planen, men som tittare fattar man att matchen redan är körd. Och att tränarens dagar i klubben förmodligen är räknade. Mycket riktigt avgår han också snart. 

Som svensk har jag ingen särskild anledning att bry mig om Randers och inte heller i Danmark är det en klubb som väcker starka känslor. Här finns inga stjärnor, ingen stor publik, inga ligaguld, ingen ingrodd rivalitet med en seriekonkurrent. Danmarks svar på, tja, Sirius kanske? 

Ändå lyckas dokumentärserien få en att verkligen känna för Randers. Spänningsmomentet – ska de lyckas hänga kvar? – fungerar eftersom avsnitten sänds medan ligan fortfarande pågår.

 


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?