Här kommer alla känslorna på en och samma gång

Viasatstudion saknar Sladjan Osmanagić och hans flöden.

Förutom en brummande mikrovågsugn är lägenheten helt tyst. I det högra hörnet på TV-skärmen blänker »mute«-symbolen – resultatet av oändliga reprisvinklar och ett malande som gissningsvis innehåller frasen »det är så typiskt Arsenal«. För en kraftigt insyltad och ofta partisk fotbollssupporter kan analyserna i Viasatstudion kännas tröttsamt repetitiva. Allt oftare hör jag mig själv säga: »Jag vet, Bojan, jag vet.« Allt oftare har Twitter blivit min räddning.

I halvtidspausen visas reprisvinkel nummer fyra av ett bränt läge. Följt av, vad det verkar, en diskussion om Granit Xhakas felpassningar. Jag vet, utan att ha på någon volym, att efterklokhetens självklarhet tagit över: »Han borde ha passat honom istället.« Jag plockar upp mobiltelefonen och skrollar igenom mitt flöde. Någon skriver att Laurent Koscielny haltade ut i spelartunneln och ställer sig frågande om han kommer att spela vidare. En annan kommenterar att Henrikh Mkhitaryan har sprungit två kilometer mer än den outtröttlige Aaron Ramsey.

Många supportrar, inklusive jag själv, lägger ner ohälsosamt mycket tid på sina lag. Vi vet vem av spelarna som har haft en förkylning i veckan, vem som bestämmer musiken i omklädnings­rummet och vem som vunnit flest nickdueller mot Bournemouth. Arsenal är min hobby, min högtidsstund på helgerna. För Bojan Djordjić, Martin Åslund, Ola Andersson och de andra är Arsenal bara en del av ett jobb. Arsenal är endast ett av ett antal lag som det ska malas om. Därför kan ingen förvänta sig att experterna i en TV-studio ska besitta kompletta kunskaper om respektive lag. Men precis som fotbollen har förändrats, har även match­upplevelsen förändrats. Dagens supportrar har tillgång till fler informationskällor och fler plattformar. Analyserna kan med relativt små medel gå ännu djupare. Utvecklingen och verklig­heten ställer krav på en TV-studio att anpassa sig och att konkurrera bortom dyra rättighetspengar.


Prenumerera på Offside för 49 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? Logga in här. Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto här.

Artikeln publicerades i Offside 2-2018 (19 mars 2018) och är skriven av .