Tyskar kidnappar Liverpools signum

En hundra år gammal låt är på väg att erövra ­Bundes­ligas läktare.

I mars 2016 avled en Borussia Dortmund-supporter av en hjärt­attack mitt under hemmamatchen mot Mainz. Nyheten spred sig snabbt på Westfalenstadion och trots en publiksiffra på 81 000 blev det nästan helt tyst. Inte ens när Shinji Kagawa gjorde 2–0 för hemmalaget i den 73:e minuten bröts tystnaden nämnvärt. Domaren Deniz Aytekin gick fram till Marco Reus och frågade om han visste varför stämningen var så konstig, men Borussiaspelaren hade inget svar. När någon i publiken stämde upp i You’ll Never Walk Alone tog först några få, och sedan allt fler, efter. Sången ökade i styrka och efter ett tag sjöng större delen av båda lagens ­supportrar för full hals.

Att de sjöng just denna sång var logiskt med tanke på dess budskap om hopp och solidaritet, men också för att bägge lagens supportrar kunde den utantill. På såväl Westfalenstadion som Opel Arena i Mainz är nämligen You’ll Never Walk Alone (YNWA) ett fast inslag.

Strax före jul 2016 hade den tyska veckotidningen Die Zeit en infografik över vilka av landets elitfotbollsklubbars supportrar som brukar sjunga YNWA. Av den kunde man utläsa att låten sjungs regelbundet av supportrarna till Mainz, Braunschweig, St. Pauli, 1860 München, Kaiserslautern och Borussia Dortmund, medan supportrarna till Mönchengladbach, Freiburg, Stuttgart, Hoffenheim, Nürnberg, Greuther Fürth, Dynamo Dresden och Darmstadt stämmer upp i läktarsången när andan faller på. Schalkefansen sjöng den också tidigare, men slutade helt i mitten av 90-talet när de kände att låten hade blivit allt för förknippad med ärkerivalen Borussia Dortmund.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 2-2018 (19 mars 2018) och är skriven av .