Tyskar kidnappar Liverpools signum

En hundra år gammal låt är på väg att erövra ­Bundes­ligas läktare.

I mars 2016 avled en Borussia Dortmund-supporter av en hjärt­attack mitt under hemmamatchen mot Mainz. Nyheten spred sig snabbt på Westfalenstadion och trots en publiksiffra på 81 000 blev det nästan helt tyst. Inte ens när Shinji Kagawa gjorde 2–0 för hemmalaget i den 73:e minuten bröts tystnaden nämnvärt. Domaren Deniz Aytekin gick fram till Marco Reus och frågade om han visste varför stämningen var så konstig, men Borussiaspelaren hade inget svar. När någon i publiken stämde upp i You’ll Never Walk Alone tog först några få, och sedan allt fler, efter. Sången ökade i styrka och efter ett tag sjöng större delen av båda lagens ­supportrar för full hals.

Att de sjöng just denna sång var logiskt med tanke på dess budskap om hopp och solidaritet, men också för att bägge lagens supportrar kunde den utantill. På såväl Westfalenstadion som Opel Arena i Mainz är nämligen You’ll Never Walk Alone (YNWA) ett fast inslag.

Strax före jul 2016 hade den tyska veckotidningen Die Zeit en infografik över vilka av landets elitfotbollsklubbars supportrar som brukar sjunga YNWA. Av den kunde man utläsa att låten sjungs regelbundet av supportrarna till Mainz, Braunschweig, St. Pauli, 1860 München, Kaiserslautern och Borussia Dortmund, medan supportrarna till Mönchengladbach, Freiburg, Stuttgart, Hoffenheim, Nürnberg, Greuther Fürth, Dynamo Dresden och Darmstadt stämmer upp i läktarsången när andan faller på. Schalkefansen sjöng den också tidigare, men slutade helt i mitten av 90-talet när de kände att låten hade blivit allt för förknippad med ärkerivalen Borussia Dortmund.

I boken Die Hymne des Fußballs från 2013 skriver författaren Malte Oberschelp om hur denna låt, som på andra håll mest förknippas med Liverpool, kom att bli fotbollshymnen framför andra i Tyskland. 1991 var St. Pauli-supportern och fanzineredaktören Sven Brux i Glasgow och besökte utgivarna av Celticfanzinet »Not The View«. De tog med honom på Old Firm – det laddade derbyt mot Glasgow Rangers. Celticsupportrarna har sjungit YNWA nästan lika länge som Liverpoolfansen, och Brux och hans kompisar blev så imponerade av vad de hörde att de själva började sjunga den hemma på Millentor. Eftersom få andra där kände till låten såg de till att det lokala punkbandet The Rubbermaids spelade in en version till en samlings-CD med St. Pauli-musik. YNWA i punktappning saknade originalets dramatiska dynamik men blev ändå snabbt populär på Millentor. När The Rubbermaids låt hamnade på en CD med låtar från olika Bundesligalag lärde sig fotbollsfans över hela förbundsrepubliken åtminstone delar av texten.


Tidsbegränsat erbjudande

Du behöver vara medlem för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden eller 99 kr första kvartalet!

Offsidemedlem
0 kr första månaden*

Populärt!
 • Alla artiklar på offside.org
 • E-tidning och app
 • Podcasts via Spotify
 • Nyhetsbrev
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Magasinet hem i brevlådan

Offsidemedlem Magasinet
99 kr första kvartalet**

 • Alla artiklar på offside.org
 • E-tidning och app
 • Podcasts via Spotify
 • Nyhetsbrev
 • Erbjudanden & förhandsvisningar
 • Magasinet hem i brevlådan

* Första månaden, därefter 59 kr/mån.
**Första kvartalet, därefter 199 kr/kvartal.
Avsluta när du vill.

Artikeln publicerades ursprungligen i Offside 2-2018 (19 mars 2018) och är skriven av .