Anders Bengtsson: »Peter lärde mig att inte nöja mig med annat än det bästa«

I den här veckans Fredagsbrev skriver Anders Bengtsson om en saknad vän och kollega.

I söndags var det sex år sedan jag vaknade på ett hotellrum i Gdansk av att telefonen ringde. Min vän, fotografen Peter Claesson, berättade att vår gemensamme kompis Peter Widing var död. Han hade tagit livet av sig. Peter blev 48 år.

Peter och jag reste jorden runt under de tio år som vi arbetade tillsammans. Vi jagade perfekt mogna kiwifrukter i Florida, vi letade efter en italiensk krog i Trondheim och sprang ifrån huliganer i Sarajevo. Vi drack lite för dyrt vin i Spanien och lite för mycket vin i London. Vi gick från att vara kollegor till att bli nära vänner.

Han hade sina egenskaper som gjorde honom unik, som bidrog till att han var Sveriges bästa sportfotograf. Peter hade den där blicken som inte går att lära sig på någon utbildning, förmågan att intuitivt veta var han behövde befinna sig för att fånga de avgörande ögonblicken, spelförståelsen som gav honom ett försprång gentemot många andra i branschen.

Och hans lågmälda personlighet, som för den som inte kände honom garanterat kunde uppfattas som blyghet, gjorde att de som porträtterades knappt tänkte på att han fotograferade dem.

Han hade också sidor som gjorde att man ville vara hans vän. Han var pålitlig, intresserad och hjälpsam. En gång åkte han hem till mig för att jag hade problem med mina pelargonier. Peter älskade pelargonier.

När jag höll tal på hans begravning sade jag att han lärde mig det mesta om att vara reportagejournalist. Noggrannheten, planeringen, envisheten. Viljan och orken att alltid göra det lilla extra. Förståelsen för att halva yrket handlar om att vänta på människor som inte ursäktar sig för att de är sena. Jag sade att han hade varit som en storebror för mig när jag kom in på Offside som ung och oerfaren, att han lärde mig att inte nöja mig med annat än det bästa. Det var Peter som gjorde att jag inte dricker mineralvatten om det inte är San Pellegrino.

Men det som hjälpt mig mest var Peters devis att det är okej att misslyckas ibland. Så länge man gör sitt bästa måste det få vara okej att det inte alltid blir bra.

Jag berättade om kvällen när vi satt på en takbar på södra Manhattan efter en genomkass arbetsdag. De vi skulle intervjua hade varit intetsägande, tillgång som vi hade lovats hade försvunnit och jag misströstade mig inför Peter. »Det här kommer aldrig att kunna bli något reportage«, sade jag.

Peter satt tyst i några sekunder innan han lugnt sade: »Det kan inte alltid bli bra, ibland måste det få gå dåligt också. Människan är ingen robot som man bara kan trycka på och kräva perfektion av.«

Jag tänker med jämna mellanrum på den där kvällen. Jag önskar så att Peter inte hade glömt bort att ingen och inget alltid kan vara perfekt. Jag önskar också att jag sade till honom sista gången vi pratade att han var perfekt som han var. Att allt skulle bli bra.

Istället pratade vi om pelargonier.

 

Veckans …

… Låt 
Lover’s Waltz av A.A. Bondy.

 

… Tips 
Som tränare för ett gäng 12-åringar tjatar jag inte sällan om att killarna måste ha färre touch på bollen. »Max tre tillslag, helst två eller ett.«

Känns som om Janne, efter vinsten i Ljubljana, bör ta liknande snack med landslagsspelarna.

 

… Farväl
Hade helt missat att Alan Pardew var tränare i CSKA Sofia. I onsdags sade han upp sig efter att supportrar vid upprepade tillfällen skanderat rasistiska glåpord och kastat bananer mot lagets svarta spelare.

 

… Offsides podcast
Johan har lyssnat på en amerikansk basketpodd och undrar varför inte Anders Svensson agerar, och jag har tittat på snygga människor som dansat mellan gamebytena under en padelturnering i Rom. Det blev också en del snack om eskapism, omeletter som ska gräddas och EM-guldet i Luton 1984.

 

… Bok
Skumläste Ulf Lundells Vardagar 7. En del spaningar från EM i fjol. Han sågar alla TV-experter, särskilt Hasse Backe. »Coolast« av alla under mästerskapet enligt Lundell: Giorgio Chiellini.

 

… Dubbelbesvikelse 
Liverpools vänsterback Andy Robertson har haft en tung vecka. I lördags finalförlust i Champions League i Paris och fyra dagar senare playoff-förlust i VM-kvalet mot Ukraina i Glasgow (1–3) med sitt Skottland.

Svårt att ändå inte glädjas med Ukraina.

 

… Dubbelmoral
En av jordklotets stora influencers, David Beckham, pratade i veckan som gick med The Evening Standard. Troligtvis fick han en fråga om Blackpoolspelaren Jake Daniels, som häromveckan kom ut som homosexuell. »Jag spelade i 22 år och såg en hel del rasism och homofobi, men jag tror att det har förändrats«, sa Beckham. »Samtidigt finns det mycket kvar att göra.«

Beckham, som får cirka 1,5 miljard kronor för sitt uppdrag som ambassadör för Qatar – ett land där homosexualitet är förbjudet. Hen som är gay riskerar tre års fängelse. Beckham fick inga frågor om detta.

 

… Offsideskvaller 1
Nästa vecka är körig för Johan och mig, poddinspelningen har hängt lös, och det var i grevens tid som vi kom på en lösning: Kalle Kula! Vår tidigare praktikant, Karl Andersson, ringdes in för att agera frågemakare och tävlingsledare. Det blir helt enkelt ett avsnitt av Spelarbussen i podden nästa vecka. Det var både ljuvligt och ångestfyllt att tävla igen.

Den som vill lyssna på 41 tidigare avsnitt av Spelarbussen gör det här.

 

… Seminarium
Det har gått nästan tio år sedan jag skickade ett brev med en intervjuförfrågan till Byron Moreno, den ecuadorianska domaren som minst sagt hamnade i blåsväder när han dömde Italien–Sydkorea i VM 2002, och som fick det ännu jobbigare när han greps på JFK-flygplatsen i New York hösten 2011 med sex kilo heroin fasttejpat i kalsongerna.

Då ville jag åka till fängelset i New York, där han totalt tillbringade 26 månader, för att skriva om honom.

Nu är jag sugen på att åka till Ecuador 16–18 juni för ett domarseminarium som Moreno verkar ha dragit ihop. I måndags tweetade han ut att det finns »väldigt få platser kvar« om man vill »njuta av fotboll i dess verkliga dimension«.

Förutom att försöka kränga biljetter verkar det som om 52-åriga Moreno i dag extraknäcker som radiokommentator.

 

… Valfråga
Riksidrottsförbundet skickade i veckan ut ett pressmeddelande som slog fast att 43 procent av idrottsföreningarna i storstäder och storstadsnära kommuner uppger att de har »stort behov av fler tider och fler ytor att idrotta på«. Följden är solklar: alla barn- och ungdomar som vill idrotta kan inte idrotta. Föreningar tvingas allt oftare säga nej till barn som är intresserade. RF:s slutsatser baseras på en enkät som skickades ut till 5 500 idrottsföreningar. Dessutom svarade varannan tillfrågad förening att det finns ett stort renoveringsbehov av deras anläggningar.

Det är valår i år. Straffsparksläge för det parti eller den politiker som genuint sätter sig in i betydelsen av att barn och ungdomar idrottar.

 

… Offsideskvaller 2
I nästa nummer av Offside kommer det hända lite nya grejer, förhoppningsvis grejer som våra läsare uppskattar. Ibland krävs det en renovering, helt enkelt.

Du som får det här till din mejl är redan prenumerant, men kanske kan du tipsa en kompis, en syrra, en kollega om en Offsideprenumeration? Jag tror faktiskt att du kan det.

 

… Youtube-lista
Noterade att Zlatan Ibrahimovic har gjort tre av de 15 mest tittade målen på Youtube: hans mål för LA Galaxy mot LAFC 2018, hans bicykleta mot England på Friends 2012 och ett mål mot Bologna 2008.

Det mål som överlägset flest har tittat på är det som Messi gjorde mot Real Madrid 2017 – 76 miljoner gånger har någon tryckt på play (Maradonas mål mot England i Mexiko 1986 är tvåa på listan).

En damspelare tar sig in på topp 15: Marta, med hennes mål mot USA 2007.

 

… Spelsystem
Nu har Janne Andersson övergett 4–4–2, och därmed är det läge att påminna om min kollega Fredriks intressanta och underhållande text om spelsystemet som knappt någon vågar spela längre.

Den observante höjer näven i skyn nu och ropar ut »Emery i Villarreal körde mycket 4–4–2 den gångna säsongen, inte minst i Champions League!« Det stämmer.

 

… Återförening?
Det tisslas och tasslas i Utrecht om att Simon Gustafson är på väg att flytta hem till BK Häcken. Att 27-åringen lämnar verkar vara självklart. Brorsan Samuel, lagkapten på Hisingen, styr upp smidiga förhandlingar?

Läge att läsa Johans underhållande porträtt av Simon Gustafsson från i fjol: »Lifestyle i Utrecht«.

 

… Avkoppling
Blivit många sena timmar framför TV:n i veckan, först Nadal–Djokovic, dagen efter Rune–Ruud. Eurosports gäng gör stabila och bra tennissändningar. Maria Strandlund Tomsvik är alltid en fröjd att lyssna på, men tycker också att Fredrik Rosengren är grym som kommentator. Och Karin Frick rattar studion med bravur.

Nu håller vi på Nadal.

 

… Jubileum
I går, torsdag, var det på dagen 20 år sedan The Wire hade premiär. Bästa TV-serien som någonsin gjorts. Rekommenderar boken All the pieces matter – the inside story of The Wire av Jonathan Abrams.

 

… Fotbollsbild
Ett år efter Peter Widings död publicerades reportaget »Den försvunne förloraren«. Den som vill läsa mer om Peter, en av hans absolut finaste bilder och en jakt på tre okända killar, gör det här.

Trevlig helg!
Anders Bengtsson

Artikeln publicerades 3 juni 2022.

Annons