»Pa Dembo får bli min mentala tränare«

Fotbollsledare gillar att avfärda kniviga frågor med att de är »hypotetiska«. Här drar Offside det presumtiva till sin spets. Denna gång: Kjell Jonevret, arbetslös tränare.

Du ska sommarprata 2018 och din producent föreslår att du inleder med något talande från dina fem månader som tränare för sydafrikanska Orlando Pirates. Vad fokuserar du på?

– Sydafrikansk fotboll är den svarta befolkningens sport och att se deras glädje under matcherna är något jag alltid kommer att minnas. Under ett par timmar glömde de alla sina problem, de sjöng och dansade på läktarna. Och aldrig märkte jag av några läktarproblem.

Annons

Du får tillbringa en vecka med valfri ledare från historien. Vem väljer du? 

– Ett par dagar med Julius Caesar hade ju varit kul! Vad fan var det som hände där egentligen? Någon dag med Mahatma Gandhi hade också varit intressant. Hur lyckades han ena en hel kontinent? I modernare tid säger jag David Leadbetter, golfinstruktören som ibland kallas »Svinggurun«. Jag behöver hans expertis.

Sydafrikas fotbollsförbund bjuder in dig till seminariet »How to make South African football great again« – vad väljer du att prata om?

– De måste få ordning på sina akademier igen. Och jag tror nästan att spelarna har det för bekvämt i högstaligan, motivationen att nå Europa är inte lika stor längre. Det kanske också är positivt. Fler har det bra ekonomiskt, men det blir färre riktigt bra spelare.

I ditt nästa tränaruppdrag måste du plocka in två assisterande från Djurgårdens guldlag 2005 samt en spelare som ska fungera som »mental rådgivare«. Vilka blir det?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?