»Pa Dembo får bli min mentala tränare«

Fotbollsledare gillar att avfärda kniviga frågor med att de är »hypotetiska«. Här drar Offside det presumtiva till sin spets. Denna gång: Kjell Jonevret, arbetslös tränare.

Du ska sommarprata 2018 och din producent föreslår att du inleder med något talande från dina fem månader som tränare för sydafrikanska Orlando Pirates. Vad fokuserar du på?

– Sydafrikansk fotboll är den svarta befolkningens sport och att se deras glädje under matcherna är något jag alltid kommer att minnas. Under ett par timmar glömde de alla sina problem, de sjöng och dansade på läktarna. Och aldrig märkte jag av några läktarproblem.

Annons

Du får tillbringa en vecka med valfri ledare från historien. Vem väljer du? 

– Ett par dagar med Julius Caesar hade ju varit kul! Vad fan var det som hände där egentligen? Någon dag med Mahatma Gandhi hade också varit intressant. Hur lyckades han ena en hel kontinent? I modernare tid säger jag David Leadbetter, golfinstruktören som ibland kallas »Svinggurun«. Jag behöver hans expertis.

Sydafrikas fotbollsförbund bjuder in dig till seminariet »How to make South African football great again« – vad väljer du att prata om?

– De måste få ordning på sina akademier igen. Och jag tror nästan att spelarna har det för bekvämt i högstaligan, motivationen att nå Europa är inte lika stor längre. Det kanske också är positivt. Fler har det bra ekonomiskt, men det blir färre riktigt bra spelare.

I ditt nästa tränaruppdrag måste du plocka in två assisterande från Djurgårdens guldlag 2005 samt en spelare som ska fungera som »mental rådgivare«. Vilka blir det?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Vi låser delar av vårt material för att våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera) ska få valuta för sina pengar. Nu hoppas vi på dig också!

Kom igång med din gratis provperiod!

  • 2 fria månader, sedan 35kr/mån.
  • Ingen bindningstid, enkelt att avsluta.
  • Papperstidning i brevlådan varannan månad.

Dessutom får du tillgång till hela vår webb – med hyllade reportage, personporträtt och granskningar från de senaste tio åren.

Kom igång nu!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?